Finnet-liitto 100 vuotta

Finnet-liitto 100 vuotta

Vuonna 2021 Finnet-liitto täytti pyöreät 100 vuotta. Liitto juhli satavuotista matkaansa läpi vuoden nostamalla esiin merkittäviä käänteitä, henkilöitä ja tapahtumia vuosien varrelta. 100-vuotisen taipaleen merkittävimmät tapahtumat on myös koottuna omaksi verkkosivustoksi, jonne pääset tästä »

Historian havinaa

Yksityisten puhelinyhtiöiden yhteistyön historia alkaa vuodesta 1921. Tuolloin alueelliset puhelinyhtiöt perustivat yhtymän nimeltään Puhelinlaitosten Liitto, josta 1990-luvulla muodostui Finnet-liitto.

Finnet-liiton vanhin jäsenyhtiö on perustettu jo 1882. Myös useita muita jäsenyhtiöitä on perustettu 1880-luvulla, vain joitakin kuukausia ja vuosia myöhemmin kuin Suomen suuriruhtinas Aleksanteri III antoi julistuksen tarjota senaatille oikeuden puhelintoimilupien myöntämiseen Suomessa.

Telealan menestyksen takana on alueellisesti vahva liitto

Finnet-liitto ry, alun perin nimeltään Suomen Puhelinlaitosten Liitto –Telefoninrättningarnas i Finland Förbund –perustettiin 23. päivänä huhtikuuta 1921 Helsingissä Vanhan Ylioppilastalon musiikkisalissa pidetyssä Suomen puhelinlaitosten yleisessä kokouksessa. Tilaisuudessa edustettuna oli 36 puhelinlaitosta maan eri puolilta. Lue lisää »

Yhteinen vastustaja yhdisti

Kurt Nordmanin aikana telemonopolit kaatuivat yksi toisensa jälkeen rytisten. Ilman Finnet-liiton aloitteellisuutta ja jäsenyhtiöiden yhteisiä ponnistuksia suomalainen telemaisema näyttäisi tänään aivan toisenlaiselta. Lue artikkeli tästä »

Finnet-ryhmä telekilpailun mahdollistajana

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen on seurannut Finnet-liittoa yli 40 vuotta. Pursiaisen mielestä Finnet-liiton jäsenyhtiöt mahdollistivat hyvin toimivan telekilpailun Suomessa. Pursiaisen näkemyksistä lisää »

Sateenvarjon alta mobiilimaailmaan

Kauppaneuvos Risto Siivolaa on luonnehdittu Finnet-ryhmän mobiililiiketoiminnan arkkitehdiksi. Mobiililiiketoiminnan avaaminen oli välttämätöntä, toteaa Siivola. Tutustu artikkeliin tästä »

Pienistä puroista iso joki

Reijo Svento on nähnyt ICT-alalla yhtä jos toistakin. Ei ole liioiteltua sanoa, että Svento on yksi alan kokeneimmista, ellei kokenein, henkilö. Finnet-liitto on Sventolle tuttu jo lakiosaston johtajuuden ajalta. Nyt mies johtaa puhetta liiton hallituksessa.
Reijo Sventon haastattelu »

Riskipelillä voittajaksi

Kun Pertti Laiho vuonna 1988 aloitti Kuopion Puhelinyhdistyksen toimitusjohtajana, yhtiön välit Puhelinlaitosten Liittoon olivat lähes poikki. KPY oli edellisen toimitusjohtajan aikana lopettanut yhteistyön liiton kanssa. Pertti Laihon haastattelu »

Vahvan liiton mies

Varatuomari Kari Alanko on työuransa aikana nähnyt kiistan jos toisenkin käräjäsalissa. Yksi suurimmista kiistoista ei kuitenkaan päätynyt käräjille. Se käytiin Finnet-liiton jäsenyhtiöiden kesken kabineteissa. Kari Alangon haastattelu »

Finnet väen henkinen aatekoti

Viestintäneuvos Marja Karjalainen oli ensimmäinen nainen Finnet-liiton jäsenyhtiöiden toimitusjohtajien joukossa. Sukupuolella ei Karjalaisen mukaan ollut merkitystä. Marja Karjalaisen haastattelu »

Sopu auttaa tavoitteisiin pääsemisessä

Finnet-liiton merkitys Suomen maaseutukaupungeille on merkittävä, toteaa FInnet-liiton puheenjohtajana vuosina 2011 – 2015 ollut kunnallisneuvos Aimo Suikkanen. Haastattelu löytyy täältä »

Keskustelemalla yhteisymmärrykseen

Keskustelemalla, toisten mielipiteet huomioimalla ja sopivilla kompromisseilla päästään yleensä sopuun ja kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen. Tätä mieltä on Bo Eklund, jonka neuvottelukykyä on Finnet-liitossa tarpeen vaatiessa tarvittu.  Bo Eklundin haastattelu »

Kaveria ei jätetä

Aila Tyrni, Eeva Järveläinen, Marjut Salmela ja Riittamaija Ståhle pystyisivät kertomaan satoja tarinoita. Osa niistä ei kyllä olisi painokelpoisia. Viestinnällä kun on silmät ja korvat kaikkialla »

 

Finnet-liitto 100 vuotta – Yhdistämme tulevaisuuden.