Valokuitu on vastuullinen valinta

Huippunopea valokuitu täyttää tulevaisuudenkin tarpeet

Huippunopea valokuitu täyttää tulevaisuuden tarpeet

Huippunopeat ja toimintavarmat verkkoyhteydet ovat keskeinen edellytys viestintämarkkinoiden kehittymiselle. Laajakaistasta on tullut välttämättömyyshyödyke, jonka merkitys on monelle palvelulle ja liiketoiminnalle lähes kriittinen. Ilman toimivia yhteyksiä laskuja ei voi maksaa, palveluita tai tuotteita ostaa ja turvapalvelut heikentyvät. Koulutus, terveydenhuolto ja lähes kaikki palvelut siirtyvät verkkoon.

Valokuitu on vastuullinen valinta

Valokuitu on tutkitusti ympäristöystävällinen kodin nettiyhteys. Valokuituliittymä on vain puoli promillea keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Kotitalouden kuituliittymän vuosittaiset päästömäärä vastaa esimerkiksi noin 35 kilometrin autoilun hiilidioksidipäästöjä polttomoottorikäyttöisellä autolla.

Valokuitu on ekologisin ja varmin vaihtoehto tulevaisuuteen.

Miksi kannattaa investoida kuituun, kun asiat hoituvat mobiilillakin?

Jopa 70 % netin sisällöistä on videoita. Videoiden, nettipelaamisen ja muiden digipalveluiden käytön määrät kasvavat räjähdysmäisesti.  Valokuidun nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen.  Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on AINA se mitä luvataan.

On tärkeää myös ymmärtää, että kun tiedonsiirron määrä jatkuvasti kasvaa, myös sähkönkulutus kasvaa. Tiedonsiirron kasvaminen nostaa huomattavasti enemmän mobiiliverkkojen sähkönkulutusta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen kiinteisiin yhteyksiin verrattuna. Ero valokuituun on huomattavasti vielä suurempi.

Lisäksi ihmisillä on useita laitteita, joita varten tarvitaan nopeita ja luotettavia yhteyksiä. Myös tulevaisuuden palvelut kuten 5G ja älykodit edellyttävät kuituverkkoja toimiakseen kunnolla.

Moni haluaa nykyään tehdä pieniä muutoksia, joiden avulla voi elää hieman vastuullisemmin ja vähäpäästöisemmin. Valokuidun valinta on helpoin tapa varmistaa luotettava verkkoyhteys ja vähentää osaltaan esimerkiksi tarpeetonta ajelua.

Tiesitkö tämän valokuidusta?

valokuitu

Valokuitu on erittäin ohut lasista tai muovista (esim. akryylimuovi) vedetty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Se on nykyaikainen viestintätekniikka, jossa informaatio kuten internet- ja tv-sisältö siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella. Valon taajuus on satoja terahertsejä. Valokuitu on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna.

Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan maahan, jolloin valokuituyhteys ei ole altis säälle kuten langattomat yhteydet tai puhelinpylväissä kulkevat ADSL-yhteydet.Valokuituyhteys voidaan myös toteuttaa ilmateitse niin, että vahvistettu kuitukaapeli asennetaan kulkemaan sähköpylväissä. Tällöin kuitukaapeli sijoittuu muihin kaapeleihin nähden korkeussuunnassa alimmaksi ja on siten näitä paremmassa suojassa säältä.

Valokuitu tuo mukanaan hyötyä ja huvittelua

 • Koko kodin tietoliikenne ja tv-palvelut sujuvasti yhtä yhteyttä pitkin
 • Nopea ja suojattu langaton sisäverkko (WLAN)
 • Tutkitusti ympäristöystävällisin vaihtoehto
 • Lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti
 • Puhelut valokuituverkossa
 • Etävalvonta ja hälytyspalvelut
 • Useampi henkilö voi käyttää eri palveluita yhtä aikaa ongelmitta
 • Suurten tiedostojen kuten videoiden ja valokuvien jakaminen sujuvat viiveettä
 • Mahdollistaa esim. etätyön, etäopiskelun, viihde- ja pelipalvelut, etäterveydenhoidon ja hoivapalvelut, älykodin palvelujen hallinnan (lämmitys, ilmastointi, turvapalvelut)
 • Myös 5G tarvitsee valokuitua toimiakseen
 • Valokuidussa on tulevaisuustakuu

Lue lisää valokuidusta www.suomitarvitseekuitua.fi