100 vuoden kokemuksella

Tietoliikennepalvelujen kehittäjä alusta lähtien

Yli 100-vuotias Finnet-liitto

Finnet-liitto kokoaa yhteen kotimaisia tietoliikenneyhtiöitä, jotka ovat mukana mahdollistamassa asumisen eri puolilla Suomea. Vuonna 2021 Suomen itsenäisyyden ajan pitkäikäisimpiin edunvalvontajärjestöihin kuuluva liitto täytti pyöreät sata vuotta.

Me Finnet-liitossa olemme ylpeitä liittomme pitkästä historiasta sekä yhteisistä saavutuksistamme. Finnet-liitto jäsenineen on ollut merkittävä yhdistäjä ja tulevaisuuden palveluiden sekä monipaikkaisen asumisen mahdollistaja läpi historiansa. Olemme yhdessä olleet edistämässä sitä, että Suomessa voidaan asua ja elää siellä, missä halutaan.

Finnet-liitto jäsenineen on tuonut kuluttajien ja yritysten käyttöön aina jotakin uutta koko sadan vuoden ajan: elämistä ja tekemistä helpottavia ja mahdollistavia palveluita sekä viestintävälineitä. Finnet-liiton ensimmäiset vuosikymmenet 1900-luvulla elettiin murrosta puhelinlinjojen yleistyessä. Nyt sata vuotta myöhemmin murros on käsillä valokuituinfrastruktuurin osalta.

Suomalaisten toimiva arki vaatii luotettavan yhteyden etätyöhön ja sähköisten palvelujen käyttöön. Yrittäminen, arki, tasapainoinen aluekehitys ja kestävä yhdyskuntasuunnittelu tarvitsevat peruskivekseen luotettavan valokuituyhteyden.

Työ suomalaisten yhdistämiseksi jatkuu Finnet-liitossa ja sen jäsenyhtiöissä – myös seuraavat sata vuotta.

Finnet-liitto – Yhdistämme tulevaisuuden

Historian havinaa

Yksityisten puhelinyhtiöiden yhteistyön historia alkaa vuodesta 1921. Tuolloin alueelliset puhelinyhtiöt perustivat yhtymän nimeltään Puhelinlaitosten Liitto, josta 1990-luvulla muodostui Finnet-liitto.

Finnet-liiton vanhin jäsenyhtiö on perustettu jo 1882. Myös useita muita jäsenyhtiöitä on perustettu 1880-luvulla, vain joitakin kuukausia ja vuosia myöhemmin kuin Suomen suuriruhtinas Aleksanteri III antoi julistuksen tarjota senaatille oikeuden puhelintoimilupien myöntämiseen Suomessa.

Paikallisella omistuksella on ollut alueellisen teletoiminnan kehittymisessä merkittävä rooli kautta historian. Puhelinyhtiöiden omistajat olivat asiakkaita ja omistajan ääni yhtiöissä näkyi jo silloin siinä, että verkkoa on rakennettu kunkin yhtiön alueella hyvinkin kattavasti. Sama into jatkuu edelleen – nyt investointikohteena on kuituverkko.