Kuntien rooli digitaalisuuden edistämisessä on avainasemassa

Tänä vuonna pidetään 2020-luvun ensimmäiset kuntavaalit. Paikallisdemokratia ja aluevaalit ovatkin tärkeä osa meidän julkisten palveluiden kehittämistä ja tuottamista. Nyt jos koskaan meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa minkälaisen tulevaisuuden haluamme omaan kuntaamme.

Viikonloppuna törmäsin vanhan kotikuntani historiakuviin Facebookissa. Joku oli jakanut kuvan kunnanhallituksesta vuonna 1946 ja siellähän pappani seisoi totisena kravatti ojennuksessa. Kuvassa hänellä vastuu näytti painavan, vaikka tuohon aikaan kunnan palvelut olivat vielä kovin vähäiset verrattuna nykyisiin. Silloin vasta rakennettiin kunnallista hyvinvointimallia maassa, jossa syntyvyys oli merkittävästi korkeampi, terveydenhuollon palvelumallit vasta rakentumassa ja erityisesti koululaitoksen kehittäminen lähtökuopissaan.

Noista ajoista alkoi ehkä jopa maailman mittakaavassa ennätyksiä hipova kehityspolku, joka on johtanut siihen, että olemme maailman onnellisin kansa. Samalla olemme kehityksessä ajautuneet tilanteeseen, jossa nykyisten rakenteiden muuttaminen ei näytäkään enää onnistuvan samalla ennakkoluulottomalla innostuksella kuin sotien jälkeen tapahtui.

Perinteisin keinoin ei voi vastata digitaalisiin tarpeisiin

Nykyisin näyttää olevan vallalla sellainen henki, että vanhoista malleista ja rakenteista halutaan pitää monin paikoin kiinni ja yritetään perinteisin keinoin vastata digitaaliseen ympäristöön tottuneen kuntalaisen palvelutarpeita. Ihmiset ovat nimittäin nyt viimeistään koronan aikana oppineet sähköisten palveluiden käytön ja suuri osa meistä ei enää halua palata vanhaan.

Moni meistä ei enää kaipaa perinteisen palvelumallin maailmaan. Olemme niin tottuneita digitaalisten ratkaisujen käyttäjiä, että perinteinen asiakaspalvelumalli vastaanottotiskeineen, jonoineen ja pysäköintiongelmineen tarjoaa epämiellyttävän asiakaspalvelukokemuksen.

Kunnat tarvitsevat elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoimaa

Edistyksellisimpien ja ketterimpien kuntien pitäisi ottaa tästä tilanteesta itselleen kilpailuetu ja ryhtyä aktiivisesti rakentamaan, vaikka yhdessä muiden ketterien kuntien kanssa, uusien palveluiden alustaa ja ekosysteemiä tarjoavaa uutta 2020-luvun kuntaa. Näin kunnille syntyy aivan uudenlaista elinvoimaa, vetovoimaa ja myös pitovoimaa, joka houkuttelee uusia asukkaita, osaajia ja yrittäjiä hyödyntämään moderneja palveluita.

Meidän äänestäjien tulisikin äänestää muutosvoimia valtuustoihin sekä uusia vaikuttajia lautakuntiin – varsinkin nuoret pitäisi saada mukaan! Tulevien päättäjien tulee kyseenalaistaa nykyiset rakenteet. Jokaiseen kuntaan tarvitaan tulevaisuuden muutoslautakunta, jonka ainoa tehtävä on valmistella tiekarttaa tulevaisuuden palvelumalleiksi uusille digikuntalaisille.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry
@Jarmo_Matilai

Katso myös Finnet-liiton ehdotus, kuinka kunnista tehdään digi-infran edelläkävijöitä »