Valokuitu tuo 5G:n kotiin

Valokuitu tuo 5G:n kotiin

Tiesitkö, että pelkkä mobiilitekniikalla (esim. 5G) toteutettu verkko kuluttaa moninkertaisesti enemmän energiaa kuin valokuituverkko?

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto

5G:n rakentaminen on vauhdissa ja se on jo saatavilla jo usealla paikkakunnalla. Kestää kuitenkin vielä vuosia ennen kuin 5G kattaa koko Suomen haja-asutusalueet mukaan lukien.

Datan määrä verkossa kasvaa huimasti, joka on näkynyt valokuituverkoissakin. Eri puolilla maailmaa valokuitua kohtaan on lisääntynyt. Huippunopean valokuidun kysyntä kasvaa ja on hyvä muistaa, että 5G tarvitsee valokuidun toimiakseen.

Onko 5G:ssä nopea tietoliikenneyhteys?

Netin perussurffaajalle 5G tarkoittaa jonkin verran 4G:tä nopeampaa tietoliikenneyhteyttä, mutta 5G on saatavilla rajoitetusti vain osassa kaupunkeja ja suurempia taajamia sekä satunnaisesti valtateiden varsilla. Siirtyminen 5G:n käyttäjäksi tarkoittaa kuluttajille 5G-yhteensopivien laitteiden hankintaa, esimerkiksi uuden puhelimen tai mokkulan hankkimista.

Kaupunkien ympäristöissä kuluttajille tarjotaan kiinteää langatonta 5G-ratkaisua, jossa talon seinään asennetaan antenni ja sen kautta tuodaan laajakaistayhteys kotiin. Yhteyden luotettavuus on kuitenkin riippuvainen tukiaseman etäisyydestä kiinteistöön ja myös siitä, paljonko saman tukiaseman kautta palvelulla on käyttäjiä.

Valokuituliittymä on jo nyt ominaisuuksiltaan huomattavasti nykyisiä ja tuleviakin 5G-liittymiä tehokkaampi.

Kodissa tai toimistossa valokuituliittymä on aina ominaisuuksiltaan huomattavasti 5G-liittymää tehokkaampi, toimintavarmempi eikä mene tukkoon, vaikka kaikki naapuritkin sen ottaisivat. Hyvän palvelulaadun takaamiseksi on tärkeää varmistaa, että kotona tai työpaikalla on kuituyhteyden päässä moderni WLAN-yhteys.

Toimiva 5G tarvitsee taustalle kuituverkot

5G:ssä on kyse langattomasta tekniikasta, jossa saman tukiaseman alueella olevat päätelaitteet jakavat tukiaseman kapasiteettia. Sen vuoksi 5G-verkkokin tukkeutuu, kun saman tukiaseman alueella on paljon dataa käyttäviä asiakkaita. Ainoa tapa parantaa 5G-verkon kykyä palvella useampaa asiakasta on lisätä tukiasemien määrää ja rakentaa ns. piensoluja kiinteistöihin. Tämä edellyttää kiinteistöön valokuituliittymää, johon tukiasema voidaan kytkeä.

5G:n maksimihyöty tuleekin esille vasta sitten, kun samaan aikaan rakennetaan valtakunnallisia palveluita ja sisätiloihin piensoluverkkoa. Tämän mahdollistamiseksi kuituverkko on ulotettava koteihin ja radiotaajuuksia on oltava tarjolla piensoluverkkojen rakentajille. Näin avautuu sekä 5G:n että uusien digitaalisten palveluiden kehitykselle huimia näkymiä. Vasta sitten 5G alkaa lupausten mukaisesti mullistaa mobiilipalveluiden markkinaa ja mahdollistaa erilaisten digitaalisten palveluiden kehittymisen sekä ns. älykkäiden asuinympäristöjen syntymisen.

Valokuitu on monin verroin mobiilia ympäristöystävällisempi

Uusien älylaitteiden valmistus kuormittaa ympäristöä ja luonnonvaroja todella paljon, ja siksi laitteiden elinkaarta pitäisi pystyä pidentämään merkittävästi. Tutkimukset* osoittavat, että pelkkä mobiilitekniikalla toteutettu verkko kuluttaa moninkertaisesti enemmän energiaa kuin valokuituverkko. Siirrettyyn datamäärään suhteutettuna kuituverkko on satoja kertoja energiatehokkaampi kuin mobiiliverkko, koska kuituverkossa siirretään enemmän dataa kuin mobiilissa. Tätä on oleellista pohtia, kun mietimme kestävän kehityksen kannalta järkeviä päätöksiä.

Lisätietoja:
Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry, toimitusjohtaja, @Jarmo_Matilai

 

*Lähde: Rise Research Institutes of Sweden

Tutustu myös muihin artikkeleihimme, kuten:
Valokuitu takaa sujuvan etätyön » ja Kunnat digi-infran edelläkävijöiksi »

www.finnet.fi

www.suomitarvitseekuitua.fi