Valokuitu takaa sujuvan etätyön
Suurin osa etätöitä nyt tekevistä suomalaisista aikoo jatkaa etätöiden tekoa useammin kuin koronapandemiaa edeltävällä ajalla, kertoo Finnet-ryhmän tuore tutkimus. Tutkimukseen vastanneilla valokuituyhteyden käyttäjillä oli verkkoyhteydessään vähiten häiriöitä. Etätyössä tarvitaan paitsi luotettavaa ja nopeaa verkkoyhteyttä, myös esihenkilöiltä aivan uudenlaisia johtamisen ja vuorovaikutuksen taitoja.
Lukuisat suomalaiset siirtyivät reilu vuosi sitten etätöihin lähes yhdellä digiloikalla. Kaksi kolmasosaa nyt etätöitä tekevistä suomalaisista aikoo Finnet-ryhmän tuoreen tutkimuksen mukaan tehdä etätöitä jatkossa useammin verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan.
Jotta etätyö sujuisi ja olisi tuottavaa, täytyy työvälineiden ja verkkoyhteyden olla kunnossa. Joka neljäs vastaaja kertoikin verkkoyhteyksien häiriöiden haitanneen etätöiden tekemistä.
Verkkoyhteyden häiriöt ovat tutkimuksen mukaan yleisiä, lähes kolmasosalla kaikista vastaajista yhteys oli pätkinyt tai hidastellut jonkin verran tai jatkuvasti. Häiriöiden esiintymisessä oli kuitenkin huomattavia eroja erilaisten yhteystyyppien välillä. Valokuituyhteyksien käyttäjillä häiriöitä oli esiintynyt selkeästi vähiten, vain noin joka kuudennella.
– Valokuidun ylivoimaisuus ei ole meille yllätys. Valokuitu on vakain, energiatehokkain ja luotettavin yhteys. Jos halutaan sujuvaa ja tuottavaa etätyöntekoa, niin kuidulle ei ole vaihtoehtoa, sanoo Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.
Verkkoyhteyden häiriöt vaikuttavat etätyönsujuvuuteen eri tavoin työnkuvasta riippuen. Pätkivä ja hidasteleva verkkoyhteys häiritsi tutkimukseen vastanneilla esimerkiksi videopuheluiden soittamista.
– Jos työtehtäviin kuuluu useampien henkilöiden etätapaamisia, verkkoyhteyksien häiriöt ovat tuhoisia tuottavuuden kannalta. Osallistujat odottelevat palaveripudokkaita ja toistavat samoja asioita uudestaan heille. Huippuunsa valmisteltu esitys ei vakuuta, kun esiintyjä aloittaa kolmannen kerran alusta. Valokuidun ylivertaisuus näkyy myös erityisen hyvin, kun tiedostoja pitää ladata verkkoon tai samalla yhteydellä on useampia käyttäjiä.
Tutkimuksessa tiedusteltiin myös erikseen valokuituyhteyttä käyttävien kokemuksia etätyöstä. Noin kaksi kolmesta vastaajasta arvioi valokuituyhteyden mahdollistavan etätöiden tekemisen. Luotettavan valokuituyhteyden ansiosta videopalaverit sujuvat pätkimättä, minkä lisäksi valokuituyhteyden tiedonsiirtokyvyn luotettavuus ja nopeus on muihin teknologioihin verrattuna ylivoimainen.
Toimiva verkkoyhteys on johtamisen ja vuorovaikutuksen perusta
Korona-aika on vaatinut esihenkilöiltä aivan uudenlaisen johtamisen, kohtaamisen sekä vuorovaikutustaitojen opettelua. Luotettavasti toimiva verkkoyhteys on kriittisessä roolissa, kun tehdään tiimin kesken töitä pitkienkin välimatkojen päästä.
– Toimistolla on helppo havaita, kuka on itseohjautuvampi ja kuka kaipaa tukea, neuvoja ja keskustelukumppania. Videopuhelut auttavat kohtaamaan, mutta jos ruudulle ilmestyy nykimään samean taustan päällä leijuva pikselöitynyt esimies, niin sellaista apua tai tukea ei oikeastaan kukaan kaipaa. Sujuvan etätyön vuoksi jokaiseen asuin- ja yrityskiinteistöön sijainnista riippumatta tarvitaan nopea ja luotettava nettiyhteys, sanoo Matilainen.
Etätyön toteutumisessa Matilainen näkee edelleen ongelmia, etenkin ihmisten kohtaamisten sekä kätevien, toimiston kaltaisten työtilojen puuttumisessa. Toisaalta paikkariippumaton työ sekä työmatkoihin kuluvan ajan vapautuminen hyötykäyttöön ovat avanneet aivan uusia mahdollisuuksia.
– Fiksuimmat työnantajat kehittävät nyt tapoja tukea monipaikkaista työtä, mikä tuo heille jatkossa tuottavimmat työntekijät. Jatkuvasti toimistolta käsin tehtävä työ jää jatkossa vain harvoihin tehtäviin. Ihmiset haluavat enemmän mahdollisuuksia työntekoon, yrittämiseen, itsensä kehittämiseen ja vapaa-aikaan. Luotettava ja nopea verkkoyhteys on tässä avainasemassa.
Finnet-liiton Suomi tarvitsee kuitua -hanke teetti Kantarilla tutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä maaliskuussa 2021. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1050.