Valokuitu kotiin saakka

Valokuitu tarvitaan kotiin saakka

Gigabitin yhteys kerrostaloasuntoon vaatii panostusta taloyhtiön sisäverkkoon

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

EU:n digikompassissa on asetettu tavoitteeksi, että tämän vuosikymmenen loppuun mennessä jokaisella on käytössään yhden gigan yhteys ja että se olisi myös kytketty. Käytännössä valokuitu tulee viedä asuntoihin saakka, jolloin mahdollistetaan aito valokuituliittymä. Tämä tuo vaatimuksia erityisesti taloyhtiöille, koska kerros- ja rivitaloissa ei välttämättä ole sellaisia sisäverkkoja, jotka mahdollistavat gigabitin optisen yhteyden huoneistoihin saakka.

Suomessa taloyhtiö omistaa kiinteistön sisäverkon ja vanhojen kiinteistöjen osalta sisäverkko ei mahdollista valokuidun ulottamista huoneistoihin asti. Uusissa ja viime vuosina linjasaneeratuissa kohteissa tätä ongelmaa ei ole, koska Traficomin määräys M65 edellyttää myös talon sisäverkon toteuttamista optisella kaapelilla eli valokuidulla. Etenkin vanhojen taloyhtiöiden onkin oltava tarkkana, kun valitsee kuitutoimittajan. On hyvä varmistaa, tarjoaako operaattori mahdollisuutta viedä kuituyhteys asuntoihin saakka. Jos operaattori rakentaa yhteydet asuntoihin saakka samalla, kun tuo valokuidun kiinteistöön, niin silloin talon sisäverkko ei ole esteenä huoneistoihin saakka ulottuvan valokuidun saatavuudelle.

Investoi tulevaisuuteen – varmista gigabitin nopeus valokuidulla

Valokuidun tärkein ominaisuus on sen skaalautuvuus tulevaisuuden tarpeisiin. Kun kuituyhteys on rakennettu ja kytketty, voi passiivisen optisen verkon (PON) nopeutta nostaa useisiin kymmeniin gigabitteihin sekunnissa kohtuullisin kustannuksin. Ennusteiden mukaan jo 2030-luvulla – siis muutaman vuoden päästä – käytetyimmät kaksisuuntaiset tosiaikaiset videopalvelut tarvitsevat useiden gigabittien nopeuksia. PON-verkkojen hankkiminen on myös energiatehokkuuden kannalta järkevin ratkaisu, koska niissä koko tiedonsiirto perustuu optiseen teknologiaan ja vie vähemmän energiaa kuin muut toteutustavat.

Koska valokuitu mahdollistaa jo nyt useamman gigabitin yhteyden, niin kannattaahan se tilata. Nopea valokuituyhteys tarkoittaa nopeampia nettisivujen latauksia ja varmempaa videotoistoa sekä kaikkien asunnon asukkaiden yhtäaikaisen käytön toimintavarmuutta.

Valokuituliittymän hankkiminen on järkevä päätös – kunhan vielä tarkistaa, että hankittava liittymä mahdollistaa jo nyt yhden gigabitin kaksisuuntaiset nopeudet kotiin saakka. Silloin voi olla varma, että investointi kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry