Uhkaako 5G jäädä vain välisukupolveksi?

Uhkaako 5G jäädä vain välisukupolveksi?

Merkittävimmät mobiilitekniikan palvelut ovat olleet 2G:n puhe- ja tekstiviestipalvelut sekä 4G:n mobiililaajakaista. 5G:n on tuonut vain nopeamman mobiililaajakaistan – ei muuta. 

Suomi on ollut pitkään mobiilitekniikan ykkösmaa, jossa mobiilisukupolvet on otettu käyttöön ensimmäisten joukossa maailmassa ja nyt myös 3G:tä ajetaan alas – niin ikään ensimmäisten joukossa.  

Vuosituhannen vaihteessa 3G:n piti muuttaa kaiken, etenkin videopuhelut, joiden läpilyönti tapahtui kuitenkin vasta 2010-luvulla sosiaalisen median alustojen ja älypuhelinten aikaan. Mobiilitekniikan eri sukupolvien tuloa onkin aikojen saatossa hehkutettu milloin minkäkin uuden ominaisuuden varjolla. Samalla lähes kaikki mahdolliset taajuudet ovat siirtyneet mobiilioperaattoreiden hallintaan. Nyt 5G:n on sanottu mullistavan kaiken, mutta nähtäväksi jää, mikä sen kohtalo on tässä mobiilisukupolvien ketjussa. Onhan älylaitteiden kytkemiseksi verkkoon mobiililiittymän rinnalla toinenkin tekniikka, nimittäin WiFi. 

Mahdollistavatko taajuudet uuden kehittämisen? 

Etelä-Korea ilmoitti viime viikolla keskeyttävänsä 28 GHz:n eli mm-alueen taajuuksien jakamisen mobiilioperaattoreille perustellen asiaa sillä, että mobiilioperaattoreiden investoinnit mm-aaltoalueelle eivät etene luvatusti. Tämä on tärkeä huomata myös Suomessa! Jo vuosia regulaattoria on lobattu jakamaan taajuudet juuri valtakunnalliseen mobiililiiketoimintaan ja sama viesti jatkuu edelleen. 

Viime viikolla Traficomin järjestämässä Kaikki liikkeessä -seminaarissa kuultiin, miten 6G:ssä nimenomaan vertikaaliset ja paikalliset langattomat ratkaisut tulevat olemaan ratkaisevassa roolissa uusien palveluiden syntymisessä. Haasteeksi tässä taitaa muodostua se, että Suomessakin parhaat mobiilitaajuudet on ”huutokaupattu” valtakunnalliseen mobiilitoimintaan ja kaiken lisäksi lain turvin mahdollistettu niiden säilöminen hyvinkin pitkäksi aikaa ilman kunnollista rakentamisvelvoitetta.

Miten paikallisia palveluita voi kehittää, jos kilpailukykyisiä taajuuksia ei ole tarjolla? 

Mobiiliverkkojen killer-applikaatiot harvassa 

Merkittävimmät mobiilitekniikan palvelut ovat olleet 2G:n puhe- ja tekstiviestipalvelut sekä 4G:n mobiililaajakaista. Kaikki muut mobiilitekniikan tai ICT:n innovaatiot ovat tapahtuneet päätelaitteissa, pilvipalveluissa, data-analytiikassa ja erityisesti internetissä. 5G:n vaikuttavin innovaatio tähän saakka on ollut nopeampi mobiililaajakaista – ei muuta. 

Nähtäväksi jääkin, onko 5G vain välisukupolvi, ja vasta 6G ja WiFi7 yhdessä Metaversumin kanssa tuo saataville kommunikaation seuraavat innovaatiot, jotka todennäköisesti liittyvät virtuaalitodellisuuden arkipäiväistymiseen. Mobiilisukupolvien ikuinen haaste tuntuu olevan se, että samalla kun kehitetään verkkoon yhä hienompia ominaisuuksia, niin sekä älypuhelinteknologian kehittäjät ja internetin innovaattorit tuovat kiihtyvällä vauhdilla vielä kiinnostavampia ominaisuuksia tai palveluita kuluttajille. Näiden palveluiden alusta on internet ja nopea laajakaista, jonka varsinkin valokuitu mahdollistaa – ei niinkään mobiiliverkko.  

Jarmo Matilainen
Finnet-liitto ry
toimitusjohtaja
@Jarmo_Matilai