Toimintavarma valokuitu helpottaa arkea

Toimintavarma valokuitu helpottaa arkea

Valokuitutekniikka on nykytiedon valossa tulevaisuuden ainoa keino siirtää suuria määriä tietoa yrityksiin ja kotitalouksiin. Valokuitu pystyy tekniikkana vastaamaan myös pitkälle tulevaisuuden tietomäärien kasvuun. Vimpeliläinen Marko Arpala halusi juuri tästä syystä muutama vuosi sitten valmistuneeseen omakotitaloonsa valokuituliittymän. JAPO rakensikin alueella sopivasti valokuituverkkoa, johon Marko pääsi liittymään.

– Päätin jo rakennusvaiheessa, että haluan verkkoyhteyden, joka on ehdottoman toimintavarma ja yhteys mahdollisimman nopea. Tällä hetkellä käytän verkkoa pääasiassa vain elokuvien katseluun ja muuhun peruskäyttöön, mutta suunnitelmissa on liittää lämmitysjärjestelmä verkkoon, hän kertoo.

Arpalalla on maalämpöjärjestelmä. Verkkoon yhdistäminen mahdollistaa muun muassa laitteiston etäkäytön.

– Näin voin esimerkiksi poissa ollessani lisätä tilapäisesti lämpimän veden määrää, sillä puolisoni ei osaa käyttää maalämpöjärjestelmää. Puhelimeen asennettava sovellus ilmoittaa myös häiriöistä, hän sanoo.

Älylaitteiden määrä kasvaa jatkuvasti

Valokuituverkko tulee helpottamaan tulevaisuudessa entistä enemmän meidän jokaisen tavallista arkista elämäämme. Olemme jo tottuneet siihen, että kodissa on pieniä laitteita kuten tabletit, älytelevisiot ja älypuhelimet, jotka käyttävät kotona olevaa verkkoa tai mobiiliverkkoa. Hyvin pian näemme ihan tavallisten kodinkoneiden keräävän dataa ja yhdistyvän langattomasti verkkoon valokuidun kautta. Markkinoilla on jo esimerkiksi jääkaappeja, jotka yhdistyvät kodin verkkoon ja sisäisen kameran avulla voit kauppareissulla tarkistaa, mitä kaapissa olikaan. Mitä enemmän verkon varaan tulee laitteita, sitä enemmän siltä vaaditaan kapasiteettia ja toimintavarmuutta.

Tekniikka kestää 50 vuotta

Valokuitu rakennetaan maan alle ja on näin suojassa säänvaihteluilta. Koska valokuitukaapeli koostuu ohuista lasisäikeistä, ei kastuminekaan haittaa – se ei siis hapetu kuten esimerkiksi kupari. Valokuitu kestää käytössä vähintään 50 vuotta, eli ihan heti ei uutta ratkaisua tarvitse hakea.

Moni ei tule ajatelleeksi, että valokuidun hankinta voi olla myös ekologisesti kestävä teko, sillä se edistää esimerkiksi etätyö- tai etäasiointimahdollisuuksia. Näin matkustuksen aiheuttamat päästöt vähenevät. Valokuidun pitkä elinaika varmistaa myös sen, että ratkaisu on ekologisempi kuin monet muut nykyiset langattomat tekniikat, joissa laitteiden elinikä on huomattavasti pienempi kuin valokuidulla.

Lisätietoa JAPO Valokuidusta