Rakennetut valokuituliittymät otettava käyttöön

Rakennetut valokuituliittymät otettava käyttöön

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liiton toimitusjohtaja 

Valokuiturakentaminen jatkuu vilkkaana. Rakentamisen jälkeen on tärkeää myös ottaa taloon tuotu kuituliittymä käyttöön, koska nykypäivän ja tulevaisuuden kaikki sovellukset ja sisällöt ovat internetin kautta käytettäviä. 

Olemmeko sittenkään digipalveluiden edelläkävijä?

OECD julkaisi hiljattain selvityksen julkisen sektorin digitalisaation tilanteesta (Digital Goverment Index), jossa Suomi sijoittuu keskikastiin. Kärjessä ovat Etelä-Korea, Tanska ja Iso-Britannia. Vaikka selvityksessä ei suoraan mitata nopeiden yhteyksien merkitystä, niiden olemassaolo esimerkiksi Etelä-Koreassa on varmasti edesauttanut julkisen sektorin digipalvelujen syntymistä ja käyttöönottoa. Suomessa olemme pitkään tuudittautuneet ajatukseen olevamme digiasioiden edelläkävijöitä, ja tätä ovat monet tutkimukset, kuten Desi-index tukeneet. Mutta pitääkö tämä paikkansa? 

Toimintatavat vaativat uudistusta

On aika katsoa asiaa rehellisesti. Palvelumme ja toimintatapamme eivät todellakaan ole diginäkökulmasta kovinkaan edistyksellisiä. Sotepalvelujen osalta tämän huomaa maaseudulla, kun Kela-taksit suhaavat edestakaisin terveyskeskusten ja keskussairaaloiden väliä. Toinen konkreettinen esimerkki on jatkuvasti kasvavat sotekustannukset, joita ei voi selittää vain johdon palkkakustannusten kasvulla. Toimintatavoissa on pakko olla jotain sellaista, joka ei skaalaudu ikääntyvän väestön vaatimuksiin. 

Sote-alueet ovat laatineet kovia säästöohjelmia, mutta voiko pelkillä säästöohjelmilla saada aikaan toimintatapojen uudistumista. Viime viikolla uutisissa mainittiin, että täällä Pohjois-Savossa on otettu tavoitteeksi kehittää palvelut Digi ensin -periaatteella. Kun sitten seurasin uutisen ympärillä käytyä keskustelua ja poliittista debattia, asia ei siinä näkynyt olleenkaan. Puhuttiin vain tiettyjen pienempien yksiköiden alas ajamisesta. Jos haluamme hoitaa vanhukset ja heikompiosaiset hyvinvointivaltioon kuuluvalla tavalla, on terveyskeskuskäynnillä tapahtuvan monen pikkuvaivan, rutiininomaisten lääkärintodistusten tai reseptien uusimisen siirryttävä nettipalveluiden kautta tapahtuvaksi. 

Internet on yhteiskunnan digitaalisten palvelujen kannalta ratkaiseva alusta. Jos kaikilla kansalaisilla ei ole mahdollista päästä nettipalvelujen piiriin, joudumme ylläpitämään perinteisiä palvelukanavia myös tulevaisuudessa. Tämä maksaa todella paljon, koska perinteisten kanavien käyttäjien määrä vähenee jatkuvasti. Myös tästä syystä niitä rakennettuja valokuituliittymiä pitää ottaa käyttöön. 

Valokuitu mahdollistaa huippunopean, luotettavan ja ympäristöystävällisen nettiyhteyden kaikkialle  Suomeen. Valokuitu on investointi tulevaisuuteen!

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry

 

Tutustu myös muihin artikkeleihin: