Kuitu takaa Suomen kilpailukyvyn

Kuitu takaa Suomen kilpailukyvyn seuraavat 50 vuotta

Digitalisaatio ja teollisen internetin sovellukset ovat yhä arkipäiväisempi osa kansalaisten elämää. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan toteudu, mikäli kuituverkko ei ole kunnossa. – Kuitu on tiedonsiirron perusinfra, johon yhteiskuntamme kilpailukyky rakentuu. Asia on äärimmäisen strateginen. Onneksi valtio on herännyt tähän, sanoo Karjaan Puhelimen toimitusjohtaja Henrik Ekblom. Yhtiö itse otti varaslähdön hallituksen päätökseen jo kahdeksan vuotta sitten, kun se päätti panostaa alueen kuituverkkoon 30 miljoonaa euroa. Nyt se on mukana hankkeessa, joka yhdistää Hangon Saksaan C-Lion-1 merikaapelijärjestelmällä. 

ValokuituHankkeesta toivotaan piristysruisketta alueen elinkeinoelämään. Mukana olevien kaupunkien ja yritysten tavoite on kehittää alueesta merkittävä kansainvälisen tietoliikenteen solmukohta Frankfurtin, Tukholman ja Helsingin välille. Kuituliittymä parantaa alueen kilpailukykyä liiketoiminnan kehittämiseen ja muun muassa datakeskuksien saamiseksi alueelle. Alustavan suunnitelman mukaan Hankokaapeli on testikäytössä 2017 loppupuolella. Kaupallinen käyttö aloitettaisiin alkuvuodesta 2018.

 

Varaslähtö tulevaisuuteen

Karjaan Puhelimen strategia on ihailtavan yksinkertainen: Panostetaan kuituun. Vuonna 2008 yhtiössä päätettiin, että se investoi 30 miljoonaa euroa ”Kuitu kotiin” -liittymiin. Nyt kuituinvestointi on puolivälissä, rahaa on käytetty 16 miljoonaa euroa.

Kesäkuun alussa Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti toimeenpano-ohjelmasta nopeiden ja varmojen yhteyksien edistämiseksi. Verkkoon satsataan miljardi euroa. Kaikkiaan Suomen kuituverkon kustannus perille asti kotitalouksiin ja pienyrityksiin on noin 7-8 miljardia euroa.

  • Kuitu on kuin juuristo, johon kaikki tiedonsiirto perustuu. Vaikka Suomi ei rakentaisi tätä juuristoa, Norja ja Ruotsi rakentavat. Se vie Suomen kilpailukyvyltä pohjan. Asialla on kiire, sillä verkon rakentaminen vie aikaa. Kuka maksaa viulut, jos tuhraamme aikaa, Ekblom kysyy.

Kuidulla on ääretön tiedonsiirtokapasiteetti, se kykenee välittämään melkeinpä kaikki ihmisen aistit.

  • Uskomme, että kuitu on kuvioissa ainakin seuraavat 50 vuotta. Jos kysytään, kannattiko näin pienenä yhtiönä sitoutua niin suureen investointiin, sanon että kannatti. Me otimme varaslähdön tulevaisuuteen, Suomen hallitus seuraa nyt perässä, Ekblom naurahtaa.

 

Yhtiön toimialue yhtä haastava kuin Lappi

Vuonna 1920 perustettu Karjaan Puhelin tarjoaa ICT-palveluja Helsingistä Hankoon ulottuvalla alueella. Toimialue on yhtä haastava kuin Lappi. Se on kooltaan huomattavasti suurempi kuin kehä III sisäpuolinen alue, harvaan asuttu ja sisältää vaikeasti rakennettavaa saaristoa. Se vaatii erikoisosaamista ja hyviä yhteistyökumppaneita. Sama yhteistyökumppani hoitaa sähkö- ja liittymähäiriöt, joten Karjaan Puhelimella on jatkuva korjausvalmius.

  • Otamme tietoliikenneyhteydet itsestäänselvyytenä. Havahdumme niiden tärkeyteen vasta kun ukkos- tai lumimyrsky katkaisee yhteydet pilveen. Onneksi myrskyherkkyys vähenee, kun kuidut laitetaan maahan ja pylväslinjat vähenevät, Ekblom sanoo.
  • Hyvä tiedonsiirto on keskeinen osa yhteiskuntaa ja ihmisten elämää. Melkein samanveroinen asia kuin sähkö. Jos kodissa on kuitu, kodista on ääretön tiedonsiirtokyky, Ekblom toteaa.

 

Ruuhka-Suomen ulkopuolella puhalletaan yhteen hiileen

Karjaan Puhelimen liiketoiminnan kehitys on ollut tasaista. Toimialamyllerryksessä yhtiö katsoo rohkeasti eteenpäin. Ruuhka-Suomen takana on harvaan asuttu, mutta yhteen hiileen puhaltava Suomi. Lähiruoka-ajattelu puree jo muihinkin toimialoihin.

  • Meillä on paljon kuitukoteja ja naapurimyynti vetää. Kuntalaiset puhaltavat yhteen hiileen ja meihin luotetaan. Oman alueen palvelujen ostaminen takaa sen, että nettiyhteydet toimivat ja asiakaspalvelu on laadukasta, Ekblom luettelee. Yhtiöllä on palvelupisteet Karjaalla ja Tammisaaressa. Se tekee myös kotikäyntejä.


Mini 5G -asemat ja painovoiman kumoava hiukkanen?

Karjaan Puhelimessa katsellaan aktiivisesti ympärille. Toimialan kehityssignaaleja poimitaan kotimaisten ja ulkomaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten hankkeista ja sen ympärillä käytävästä keskustelusta.

  • On ennustettu, että koteihin tulee mini 5G -asemia samaan tapaan kuin nykyiset wifi-verkot. Tämä siksi, että talot ovat niin tiiviitä, että mastojen radioyhteys ei läpäise taloa, minkä seurauksena kotien yhteydet pätkivät. Jos kodit käyttäisivät kotiminiasemia, ulkomastoverkoston kapasiteetti voitaisiin varata ulkona liikkuville, Ekblom kertoo.
  • Teleliiketoiminnan kehittyminen on arvaamattoman nopeaa. Ehkä tälläkin alalla tehdään joskus keksintö, josta meillä ei vielä ole pienintäkään aavistusta. Jotain yhtä huikeaa kuin painovoimaa kumoavan hiukkasen löytäminen tulevaisuudessa Cernin hiukkaskiihdyttimessä, Ekblom visioi.

 

Lisätiedot: Henrik Ekblom, Karjaan Puhelin Oy, p. 044 744 0420, henrik.ekblom@ktab.fi

Teksti: Johanna Konttila, Zermatt Oy