Digi-infran rinnalle rohkeutta panostaa palveluihin

Digi-infran rinnalle tarvitaan rohkeutta panostaa palveluihin

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

Tarvitsemme Suomessa vielä jopa miljardeja digi-infran kehittämiseksi tasolle, joka mahdollistaa digitaalisten palvelujen ulottamisen laadukkaasti kaikille kansalaisille. Vaikka monin paikoin asiat ovat jo hyvällä tolalla, niin tekemistäkin riittää. Esimerkiksi junien tietoliikenneyhteydet eivät ole kehittyneet juuri ollenkaan viimeiseen vuosikymmenen aikana – pikemminkin heikentyneet kasvavan kysynnän vuoksi. Voimakas mobiilipalveluiden markkinointi on johtanut siihen, että vaikka kuituliittymiä olisikin tarjolla, ihmiset sinnittelevät yhä ruuhkaisempien mobiilipalveluiden varassa. Eikä 5G tule tätä kehitystä helpottamaan, ellei kuiturakentamisella ja taajuuspolitiikalla mahdollisteta tukiasemien merkittävää lisäämistä.

Digi-infran merkitys pidemmässä juoksussa näkyy erityisesti siinä, että se antaa meille mahdollisuuden ajatella toimintamalleja aivan uudella tavalla. Automaatio, robotiikka, tekoäly, lohkoketjut, digitaaliset kaksoset sekä VR/AR/XR-tekniikat tarjoavat huiman potentiaalin uusille toimintamalleille.

Digitaalinen kaksonen avuksi kuntapalveluiden digitalisoinnissa

Erityisesti julkisen sektorin luutuneet toimintamallit, jotka pohjautuvat rakenteisiin ja perinteisiin, pitäisi uskaltaa ajatella uusiksi. Jos Pihtiputaan mummo ei pääsekään palveluiden pariin muuten kuin muuttamalla kaupunkiin, niin voisiko sen julkisen palvelun tuoda mummon luokse ”digitaalisena kaksosena” ja antaa mummon pysyä siellä Pihtiputaalla?

Kuluttajien mahdollisuus valita digitaalisia palveluita perinteisten sijaan avaa elinkeinoelämälle valtavia mahdollisuuksia. Yritykset voivat olla aktiivisessa roolissa toteuttamassa valinnanvapautta ja tarjota ihmisille heidän haluamiaan palveluja niin työssä kuin vapaa-ajalla. Yksityiset yritykset vievät näitä kokeiluita vauhdilla eteenpäin ja teollisuus puhuu jo seuraavasta vallankumouksesta Teollisuus 4.0 -termillä.

Mikä kunta uskaltaa avata pelin ja lanseerata ensimmäisenä itsestään digitaalisen kaksosen?

Teknologiat ovat olemassa ja verkossa on jo sen verran digitaalisia kansalaisia, että kuntien pitäisi kilvan rakentaa heille sopivia palveluita.

Finnet-liitto ja Suomen Seutuverkot järjestävät 30. – 31.10.2019 vuosikymmenen viimeisen valokuituseminaarin. Tervetuloa mukaan! Odotan jo innolla 2020-lukua ja tulevia virtuaalisia seminaareja, joissa puhumme kilpaa robottien kanssa posket hehkuen uusista liiketoimintamahdollisuuksista ja maailmanluokan digitaalisista palveluista uusien teknologien rinnalla. Ja tulevaisuuden ”Jonnet” eivät enää edes muista, etteikö meillä olisi ollut kuitua!

Jarmo Matilainen
Finnet-liitto ry
@Jarmo_Matilai