5G muuttaa tietoliikennemarkkinoita kuluttajien eduksi

5G muuttaa tietoliikennemarkkinoita kuluttajien eduksi

Viime viikkoina on ollut paljon kirjoituksia 5G-piloteista ja siitä että ensimmäiset 5G-taajuudet ovat tulossa jakoon jo tänä vuonna. Suomi on mobiilidatan käytössä maailman johtava maa. Johtopäätös on, että Suomessa käytetään enemmän digitaalisia mobiilipalveluita kuin missään muualla. Vai onko sittenkin kiinteän verkon ja erityisesti nopeiden kuituliittymien puute pakottanut käyttämään mobiilinettiä myös kotona?

Rakas naapurimaamme Ruotsi on hyvä vertailukohta. Ruotsissa käytetään kodeissa ja työpaikoilla – siis siellä missä ihminen useimmiten on – WiFi:ä enemmän kuin mobiilinettiä. Ruotsalaisissa kotitalouksissa jo 60 %:lla on kuituliittymä, kun Suomessa vastaava luku on 28 % (FTTH+FTTB, 6/2017). Ruotsi on myös Suomea hieman edellä digitaalisten palveluiden käyttämisessä ja uusien liiketoimintojen synnyttämisessä, erityisesti kuluttajamarkkinassa (Digibarometri 2017).

5G:n mahdollisuudet avautuvat erityisesti sisätilojen parempina palveluina

Nykyinen mobiililiiketoimintamalli, jossa mobiilipalvelut pyritään tarjoamaan siten, että rakennetaan ulkotilapeittoa mahdollisimman paljon, on tulossa tiensä päähän. Miksi näin? Koska 5G:n mahdollisuudet avautuvat erityisesti sisätilojen parempina palveluina sekä siksi, että 5G tulee olemaan vaihtoehto sille, miten kiinteistössä olevaan kuituliittymään pääsee myös mobiililaitteella kiinni.

5G:ssä on siis kyse uudesta sukupolvesta, joka parantaa nykyisten 4G-palveluiden laatua, mutta avaa täysin uuden palvelumaailman kytkemällä mobiilipäätelaitteita kuituverkkoon WiFi:n tavoin, kuitenkin siten, että yhteys säilyy katkeamattomana siirryttäessä sisätiloista ulos. Sisätiloihin rakennetuilla 5G-ratkaisuilla päästään samoihin 1Gb/s nopeuksiin kuin uusilla WiFi-standardeilla. Kun tukiasema on lähellä, saman tukiaseman alueella on vähemmän käyttäjiä ja laitteita, jolloin palvelu ei ruuhkaudu. WiFi on kuitenkin jatkossakin ensisijainen vaihtoehto langattomiin yhteyksiin kiinteissä käyttöpaikoissa.

Taajuuspolitiikka mahdollistaja vai estäjä Suomen markkinoiden kehittymiselle?

Taajuuspolitiikka joko mahdollistaa tai estää markkinoidemme kehittymisen maailman parhaimmaksi. Jos tulevat 5G-taajuudet myönnetään kokonaan huutokaupoilla, niin mobiilitoimijoiden kannattaa huutaa taajuudet itselleen, jotta piensoluihin perustuvaa kilpailevaa liiketoimintamallia ei synny.

Suomen kehittyminen maailman johtavaksi mobiilidatamarkkinaksi on mahdollistettu erinomaisella taajuuspolitiikalla. Taajuusasiat pitäisikin ajatella uudelleen siten, että sisätilapeiton rakentamista kannustavalla taajuuspolitiikalla synnytetään uusia mahdollisuuksia ja uusia toimijoita, kuten ns. mikro-operaattorit. Tällöin Suomesta kehittyy maailman johtava kaikkialla toimivien digitaalisten palveluiden markkina. Tästä hyötyvät ensisijaisesti kuluttajat saadessaan parempia ja nopeampia palveluita kodeissaan – samalla myös kuituinvestoinnit vauhdittuisivat.

Jarmo Matilainen
Finnet-liitto ry
toimitusjohtaja