Nopeiden verkkoyhteyksien tarve kasvaa räjähdysmäisesti

Nopeiden verkkoyhteyksien tarve kasvaa räjähdysmäisesti

– vain valokuitu pystyy vastaamaan haasteeseen

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

Mobiiliverkkojen keskimääräiset nopeudet Suomessa eivät ole juurikaan nousseet viimeisten vuosien aikana, vaikka verkkoihin on investoitu todella paljon ja mobiilioperaattoreille on suunnattu lähes kaikki tarjolla olevat taajuudet. Samaan aikaan mobiiliverkkojen 5G-markkinoinnissa puhutaan jopa usean sadan megan yhteyksistä. Tosiasiassa markkinoidut liittymien huippunopeudet ja keskimääräiset mitatut nopeudet ovat kaukana toisistaan. Mistä tämä johtuu?

Asiaan löytyy useita selittäviä tekijöitä, mutta ilmeisin syy liittyy mobiiliverkkoinvestointien reaktiivisuuteen, jota on avattu Traficomin tutkimuksessa. Reaktiivisessa mallissa verkkoihin lisätään kapasiteettia sitä mukaan kuin niiden käyttö kasvaa. Mutta heti kun kapasiteettia lisätään, niin palvelut ja niiden prosessointi täyttävät olemassa olevan kapasiteetin. Näin ollen mobiiliverkkojen keskimääräiset nopeudet, varsinkin ruuhka-aikoina, eivät juurikaan nouse.

Datan käytön kasvulle ei näy loppua

Palvelujen tarvitseman nopeuden ja datamäärien kasvu on ollut viime vuosina huimaa. Tämä johtuu mm. siitä, että mobiililaitteiden kameroiden ja näyttöjen tarkkuudet ovat kasvaneet, jolloin aineistojen verkkolataamiseen tarvitaan nopeampia tietoliikenneyhteyksiä. Kehitystä kiihdyttävät myös kuvien ja videosisältöjen määrän kasvu ja reaaliaikaistuminen mm. etätyön ja etäopetuksen takia. Virtuaali- ja laajennetun todellisuuden yleistyminen on alkanut myös kodeissa, mikä lisää kysyntää nopeammille verkoille. Voidaankin melko varmuudella sanoa, että matkaviestinverkkojen kasvava kapasiteetti, erityisesti ruuhka-aikoina, ei paranna keskimääräisiä tiedonsiirtonopeuksia, koska palveluiden käyttövaatimukset kasvavat vähintään samaa tahtia.

Valokuidun tiedonsiirtonopeus on omaa luokkaansa

Vaikka mobiiliverkkojen keskimääräiset nopeudet ovat juuttuneet noin 30-40 Mb/s tuntumaan, niin valokuituverkkojen nopeudet ovat nousseet. Kuituverkkojen tiedonsiirtonopeus on muutaman vuoden päästä jo vähintään 1 Gb/s symmetrinen, koska mm. etäyhteyksien ja pelaamisen striimauksen pitää tapahtua yhtä nopeasti molempiin suuntiin. Monin paikoin maailmassa valmistaudutaan jo tilaajayhteyksien nostamiseen tästäkin ylöspäin aina 10 Gb/s saakka. Onkin valitettavaa, että meillä Suomessa teknologianeutraalisuuden varjolla vaikeutetaan kuluttajia saamaan parasta mahdollista laatua, jonka vain valokuidulla toteutettu verkko pystyy tarjoamaan.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry
jarmo.matilainen@finnet.fi
@Jarmo_Matilai