Tiesitkö tämän valokuidusta?

Huippunopea valokuitu täyttää tulevaisuudenkin tarpeet

Huippunopea valokuitu täyttää tulevaisuuden tarpeet

Huippunopeat ja toimintavarmat laajakaistayhteydet ovat keskeinen edellytys viestintämarkkinoiden kehittymiselle. Laajakaistasta on tullut välttämättömyyshyödyke, jonka merkitys on monelle palvelulle ja liiketoiminnalle lähes kriittinen. Ilman toimivia yhteyksiä laskuja ei voi maksaa, palveluita tai tuotteita ostaa ja turvapalvelut heikentyvät. Koulutus, terveydenhuolto ja lähes kaikki palvelut siirtyvät verkkoon.

Mikä on valokuitu?

valokuitu

Valokuitu on erittäin ohut lasista tai muovista (esim. akryylimuovi) vedetty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Se on nykyaikainen viestintätekniikka, jossa informaatio kuten internet- ja tv-sisältö siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella. Valon taajuus on satoja terahertsejä. Valokuitu on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna.

Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan maahan, jolloin valokuituyhteys ei ole altis säälle kuten langattomat yhteydet tai puhelinpylväissä kulkevat ADSL-yhteydet.Valokuituyhteys voidaan myös toteuttaa ilmateitse niin, että vahvistettu kuitukaapeli asennetaan kulkemaan sähköpylväissä. Tällöin kuitukaapeli sijoittuu muihin kaapeleihin nähden korkeussuunnassa alimmaksi ja on siten näitä paremmassa suojassa säältä.

Valokuitu tuo mukanaan hyötyä ja huvittelua

  • Koko kodin tietoliikenne ja tv-palvelut sujuvasti yhtä yhteyttä pitkin
  • Nopea ja suojattu langaton sisäverkko (WLAN)
  • Lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti
  • Puhelut valokuituverkossa
  • Etävalvonta ja hälytyspalvelut
  • Useampi henkilö voi käyttää eri palveluita yhtä aikaa ongelmitta
  • Suurten tiedostojen kuten videoiden ja valokuvien jakaminen sujuvat viiveettä
  • Mahdollistaa esim. etätyön, etäopiskelun, viihde- ja pelipalvelut, etäterveydenhoidon ja hoivapalvelut, älykodin palvelujen hallinnan (lämmitys, ilmastointi, turvapalvelut)
  • Myös 5G tarvitsee valokuitua toimiakseen
  • Valokuidussa on tulevaisuustakuu

Miksi kannattaa investoida kuituun, kun asiat hoituvat mobiilillakin?

Tulevaisuudessa tarvitaan sekä kiinteitä kuitupohjaisia- että mobiileja yhteyksiä. Videota liikkuu jo nyt verkossa valtavasti ja viihdepalvelujen määrä vain kasvaa tulevaisuudessa. Lisäksi ihmisillä on useita laitteita, joita varten tarvitaan nopeita ja luotettavia yhteyksiä. Myös tulevaisuuden palvelut kuten 5G ja älykodit edellyttävät kuituverkkoja toimiakseen kunnolla.

Lue lisää valokuidusta hankesivustoltamme www.suomitarvitseekuitua.fi