Yli 90 vuoden kokemus.

Tietoliikennepalvelujen kehittäjä alusta lähtien

Historian havinaa

Yksityisten puhelinyhtiöiden yhteistyön historia alkaa vuodesta 1921. Tuolloin alueelliset puhelinyhtiöt perustivat yhtymän nimeltään Puhelinlaitosten liitto, josta 1990-luvulla muodostui Finnet-liitto. Puhelinyhtiöitä on Suomessa enimmillään ollut yli 800, joista liiton jäseniä korkeimmillaan yli 60.

Yhtiöiden määrä väheni tuntuvasti jo 1920-30 –luvulla. Tuolloin yhtiöitä yhdistyi ja valtio otti syrjäseutujen huonosti kannattaneet operaattorit haltuunsa. Viime vuosikymmeninä suuremmat yhtiöt ovat nielaisseet monta alueellista yhtiötä. Monin paikoin yhtiöiden omistuksista on käyty värikkäitä kamppailuja.

Finnet-liiton vanhin jäsenyhtiö on perustettu jo 1882. Myös useita muita jäsenyhtiöitä on perustettu 1880-luvulla, vain joitakin kuukausia ja vuosia myöhemmin kuin Suomen suuriruhtinas Aleksanteri III antoi julistuksen tarjota senaatille oikeuden puhelintoimilupien myöntämiseen Suomessa.

Paikallisella omistuksella on ollut alueellisen teletoiminnan kehittymisessä merkittävä rooli kautta historian. Puhelinyhtiöiden omistajat olivat asiakkaita ja omistajan ääni yhtiöissä näkyi jo silloin siinä, että verkkoa on rakennettu kunkin yhtiön alueella hyvinkin kattavasti. Sama into jatkuu edelleen – nyt investointikohteena on kuituverkko.