Kattava valokuituverkko mahdollistaa parhaat internet-palvelut

Kattava valokuituverkko mahdollistaa

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

Internet siinä muodossaan, jonka tunnemme, on jo yli 30 vuotta vanha innovaatio. Ilman internetiä emme tulisi enää toimeen. Yksittäinen henkilö voi toki kokea, ettei nettiä tarvitse, mutta ennemmin tai myöhemmin hänellekin tulee eteen tilanne, josta ei selviä ilman sitä.

Mobiilinetti, älypuhelin, läppäri, laajakaista, 5G ja valokuitu ovat kaikki internet-palvelujen käyttämiseen liittyviä ratkaisuja. Itse ratkaisu ei ole yksinään merkittävä, vaan lisäarvo tulee siitä, mitä palveluita niiden avulla käytetään. Ja tokihan tiedämme, kattava valokuituverkko mahdollistaa parhaat palvelut.

Eri internet-palveluille kannattaa valita niihen parhaiten soveltuva laite ja verkkoyhteys

Internet-palveluita käytetään monin eri tavoin, joista yleisimmät ovat tietokoneen verkkoselain tai älypuhelimen sovellukset. Älypuhelimen sovelluksetkin ovat siis pohjimmiltaan internet-palveluita, joihin lisätään älypuhelimen ominaisuuksia, kuten videokuvaa tai paikkatietoa.

Tulevaisuuden palvelut vaativat tehokkaita verkkoyhteyksiä

Traficomin julkaiseman tutkimuksen mukaan älypuhelimen käytetyimmät sovellukset liittyvät viestintään eri internetin palvelualustoilla joko reaaliaikaisesti tai striimattuina langattomissa verkoissa. Isompaa ja tarkempaa näyttöä vaativia internet-palveluita, kuten verkkopelit tai HDTV-elokuvat, taas käytetään eniten älytelevisioiden tai kannettavien tietokoneiden avulla valokuituverkon yli. Tulevaisuudessa internet-palveluita käytetään ja tuotetaan yhä moninaisemmilla laitteilla ja alustoilla, joita ovat älykoti, älyauto, virtuaalilasit tai henkilökohtaiset robotit. Nämä tuovat uusia vaatimuksia verkon laadulle.

Internet-palvelun laatu on täsmälleen niin hyvä kuin sen käytön mahdollistava verkkoyhteys on.

Miksi edellä olevaa pohdintaa on tarpeellista käydä? Internet-palvelun laatu on täsmälleen niin hyvä kuin sen käytön mahdollistava verkkoyhteys on. Moni luulee esimerkiksi 5G:n tuovan jotain uutta internet-palveluiden käyttöön. Itseasiassa useat 5G:n uusista palveluista eivät ole verkkoyhteyden ominaisuuksia, vaan uudempien älypuhelinten, niiden sovellusten tai internet-palveluiden ominaisuuksia, jotka toimivat myös muualla, kuten valokuitu- tai kodin WiFi-verkossa. Viime aikoina olemme kuulleet väitteitä jopa siitä, että 5G edesauttaa tekoälyn kehitystä, joka on täysin virheellinen väite. 5G ei ole tekoälyn kehityksen edellytys, vaan se itse hyötyy tekoälystä.

Internet-palveluiden merkitys on noussut monia perinteisiä palveluita huomattavasti tärkeämmäksi. Ilman nettiä yhteiskuntamme ei pysty toimimaan.  Tämän takia kattava valokuituverkko on toteutettava, jotta mahdollistamme parhaat internet-palvelut. Valokuituverkon puuttuminen tulee paljon kalliimmaksi kuin sen rakentaminen.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry@Jarmo_Matilai