Valokuitumarkkinat kiihtymisvaiheessa

Valokuitumarkkinat kiihtymisvaiheessa 

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen

Suomen valokuitumarkkinat ovat lämmenneet aivan kuten ilmat kesän lähestyessä. Jotta saavutamme EU:n tavoitteet yhden gigabitin symmetrisille yhteyksille ja nostamme sijoitusta valokuituverkkojen vertailuissa maailman kärkisijoille, on meillä vielä paljon tekemistä – varsinkin omakoti- ja harvaan asutuilla alueilla.  

Finnet-liiton teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan valokuituverkon palveluiden käyttäjistä 95 % on tyytyväisiä kotinsa internetyhteyteen. Tärkeimmiksi kriteereiksi kodin nettiyhteydelle mainittiin toimintavarmuus, hinta ja nopeus. Valokuidun toimintavarmuus ja nopeus onkin muihin yhteyksiin verrattuna ylivoimainen, ja hintakaan ei liittymän vuosikymmeniä pitkän elinkaaren vuoksi ole ollut koskaan ylimitoitettu. 82 % valokuidun käyttäjistä oli tyytyväisiä valokuidun hinta-laatusuhteeseen. 

Miksi juuri nyt valokuitu kiinnostaa erityisen paljon?  

Olemme koronapandemian jälkeen siirtyneet aikaan, jossa suuri osa ihmisistä tekee töitä, opiskelee ja ostaa palveluita säännöllisesti kotoa käsin. Tämä toimintatapa on pysyvä ja sen merkitys yhä kasvaa tulevaisuudessa. Etäpalveluiden käytössä sellaiset palvelut, joiden käyttäminen netin yli on luontevaa, siirtyvät pysyvästi verkkoon. Samaan aikaan myös lähipalvelut kehittyvät paremmiksi, koska iso osa lähipalveluita kuormittavasta rutiinityöstä siirtyy verkkoon. Ja ne palvelut, joita on haastavampi tarjota verkon yli, esimerkiksi digisyrjäytyneille, saavat enemmän lähipalveluiden kapasiteettia.  

Kuluttajatutkimuksemme mukaan reilusti yli puolet vastaajista haluaa käyttää laajasti palveluita verkon yli. Näitä ovat pankkipalvelut, uutisten seuraaminen eri media-alustoilta, suoratoistopalvelut (musiikki), verkkokauppa ja TV:n katselu. Kolmasosa vastanneista teki etätöitä tai harrasti nettipelaamista.  

Yllä mainitut palvelut ovat juuri kotona käytettäviä, ja sen vuoksi kotiin asennettu valokuituyhteys varmistaa sujuvan arjen. Erityisen merkittävää tässä on huomata, että melkoisen suuri osa sisällöistä tarjotaan videomuodossa. Lisäksi kuluttajat itse tuottavat videosisältöjä. Tällöin pelkkä latausnopeus internetistä kotiinpäin ei riitä, vaan tarvitaan huippunopeaa ja luotettavaa yhteyttä myös kotoa internetiin päin (eli symmetristä yhteyttä). Tällaisen yhteyden vain valokuitu pystyy toteuttamaan. 

Finnetin jäsenyhtiöt ovat sitoutuneet vastuullisen kaupankäynnin pelisääntöihin 

Kuumentuneessa markkinassa on valitettavasti myös lieveilmiöitä, joissa kaupanteon huumassa saattaa kuluttajalle tulla tunne, että hän ei ole aina se, joka on kuskin paikalla. Sen vuoksi Finnet-liiton jäsenyhtiöt julkistivat huhtikuun alussa vastuullisuussitoumuksen. Valokuidun myynnissä ja markkinoinnissa Finnet-liiton jäsenyhtiöt sitoutuvat jatkossakin noudattamaan hyvän kauppatavan sekä lakien ja asetusten mukaisia toimintatapoja tarjotessaan palveluita nykyisille ja tuleville asiakkaille. 

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry 

@Jarmo_Matilai