Striimaus Lounean 40 Gbps valokuidulla

Maailman nopein kotinetti löytyy Suomesta – LaeppaVika -YouTube-kanavastaan tunnettu Justus ”Rauski” Jokinen striimaa nyt Lounean 40Gbps valokuidulla

Suomalainen tubettaja ja Twitch-striimaaja Justus ”Rauski” Jokinen striimaa ensimmäisenä maailmassa 40 gigabitin sekuntinopeudella. Tämän uskomattoman nopeuden mahdollistaa kotimainen kuituoperaattori Lounea, joka suoritti keväällä onnistuneet tuotantotestit ja on nyt käynnistänyt 50G PONin (passive optical network) kaupallisen käytön. Tämä nostaa nettinopeudet maailman mittakaavassakin täysin uudelle tasolle.

– Tunnen olevani todella onnekas, että pääsen käyttämään tällaista liittymää Suomen – ja ehkä koko maailman – ensimmäisenä ihmisenä, sanoo Justus Jokinen ratkaisusta, jonka Lounea toteutti hänelle osana yhteistyötä. Kun ymmärsin tämän nopeuden potentiaalin, minulla meinasi loksahtaa leuka lattiaan. On uskomatonta ajatella, että saan ladattua 100 Gt videopelin alle 8 minuutissa, kun ennen samaan operaatioon on tarvittu 8 tuntia. Ennen isojen pelien kohdalla on pitänyt jättää lataus päälle läpi yön ja pelata vasta seuraavana aamuna, Jokinen jatkaa.

– Liittymä mahdollistaa sen, että käytännössä minulla ei tarvitse olla koneella mitään mitä en heti tarvitse vaan voin tarpeen mukaan ladata ne nopeasti. Pelin latautuessa taustalla voin samalla ongelmitta vaikka katsoa Netflixiä tai 4k -videoita YouTubesta. Pystyin myös livestriimaamaan ilman pakettihävikkiä samalla, kun esittelin katsojilleni tämän liittymän potentiaalia, Jokinen jatkaa.

Maailman johtava nopeustestipalvelu Ookla on rankannut Lounean kuidun Suomen nopeimmaksi kiinteäksi verkoksi vuonna 2023. Lounea toi vuonna vuonna 2021 ensimmäisenä suomalaisena kuituoperaattorina kuluttajille 10 gigabitin kuituyhteydet. Maailman ensimmäinen kaupallinen 50G PON -ratkaisu julkistettiin Mobile World Congressissa Barcelonassa helmikuussa 2023. Tässä samassa yhteydessä Lounea käynnisti oman matkansa kohti seuraavan sukupolven huippunopeita yhteyksiä ja julkisti 50G PON kehitystyönsä osaltaan alkaneeksi.

Lounean nyt käynnistämä verkko on maailman ensimmäinen kaupallinen 50G PON standardin mukainen ratkaisu. Uunituore ns. passiivisen optisen verkon (PON) teknologia viisinkertaistaa verkon kapasiteetin, mahdollistaa symmetriset kymmenien gigabittien nopeudet, aiempaa matalammat verkon viiveet ja energiatehokkaat palvelut. 50G PON teknologia on yhteensopiva aiempien teknologiasukupolvien kanssa ja tukee siten Lounean palvelukehitystä joustavasti pitkälle tulevaisuuteen. 

– Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme aina parhaat saatavilla olevat nopeudet ja ylivertaisin käyttökokemus. Alhaisen viiveen ja korkean luotettavuuden 50G PON-standardi sopii erinomaisesti uuden sukupolven valokuituverkkoomme. Yhteensopivuus aiempiin sukupolviin, XGS-PON:in ja G.PON:in kanssa, tarjoaa meille joustavan ja kustannustehokkaan polun tulevaisuuteen, sanoo Lounean teknologiajohtaja Riku Päärni.

Osoituksena valokuidun ja uuden teknologian ylivertaisista ominaisuuksista Lounea toteutti maailman nopeimman 40Gbps symmetrisen kotiyhteyden passiivioptista verkkoa hyödyntäen. 

– Olemme todella innoissamme voidessamme esitellä kuituverkkojen huipputeknologiaa. Nyt käyttöönotettu kaupallisen verkon 50G PON teknologia ja 40Gbps ultranopean laajakaistan lanseeraus korostaa todella kuituverkkomme tulevaisuusvarmuutta vuosikymmeniksi eteenpäin, Päärni sanoo.

Lisätiedot:
Riku Päärni, Teknologiajohtaja
riku.paarni@lounea.fi
044 7733471

Lounea lyhyesti

Lounea on suomalainen valokuituoperaattori, joka rakentaa mutkatonta digitaalista arkea yli 130 vuoden kokemuksella. Olemme yksi maamme suurimmista valtakunnallisesti valokuituyhteyksiä kuluttajille ja yrityksille tarjoavista teleoperaattoreista sekä merkittävä ICT- ja tulostusratkaisuiden asiantuntija.  

Vakavarainen Lounea koostuu kahdesta liiketoiminnasta; valokuiduista ja ICT-ratkaisuista. Meidän tehtävämme on mahdollistaa asiakkaillemme mutkaton arki niin kotona kuin töissäkin. Tämä tarkoittaa selkeitä, luotettavia ja helpommin ostettavia tietoliikenneyhteyksiä ja yrityspalveluita. Olemme helposti lähestyttäviä ja asiantuntevia; meillä yhteydenottoosi vastaa ammattitaitoinen lounealainen. Meillä asiat toimivat.

Omistajillemme tämä tarkoittaa kestävän liiketoiminnan ja omistaja-arvon rakentamista. Lounealla on lähes 18 000 omistajaa, joiden omistaja-arvon kehittämiseen olemme sitoutuneet pitkäjänteisesti.

www.lounea.fi