FiCom: Operaattorit sitoutuvat investoimaan miljardi euroa kiinteään verkkoon

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin mukaan sen jäsenyhtiöt DNA, Elisa, Finnet-yhtiöt ja Sonera sitoutuvat rakentamaan kiinteää laajakaistaa miljardilla eurolla seuraavien 8 – 10 vuoden aikana. Operaattorit vastaavat investointilupauksellaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin kannanottoon, jonka mukaan laajakaistastrategiassa sitoudutaan markkinaehtoiseen rakentamiseen sekä raivataan rakentamista vaikeuttavaa lupaviidakkoa.

Miljardin euron investoinnit tuovat lähes kaikille suomalaisille kotitalouksille mahdollisuuden hankkia nopeita, vähintään 30 Mbit/s nopeuden mahdollistavia kiinteitä laajakaistayhteyksiä vuoteen 2023 mennessä.

– Kattava, luotettava ja monipuolinen verkkoinfrastruktuuri toimii perustana Suomen nousulle ja digikehityksen kärjessä pysymiselle. Liikenne- ja viestintäministeriön kannanotto on alalle tärkeä viesti siitä, että riski sitoutua pitkäjänteiseen kiinteän laajakaistan rakentamiseen kannattaa ottaa, sanoo FiComin hallituksen puheenjohtaja, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Digitalisaation mukanaan tuomat uudet ratkaisut, esimerkiksi älykodit, viihdepalvelut ja esineiden internet (IoT) kasvattavat jatkuvasti kiinteiden laajakaistaliittymien kysyntää. Suomessa on tällä hetkellä 1,73 miljoonaa kiinteää laajakaistaliittymää ja määrä tulee kasvamaan, kun asiakkaiden ostohalukkuus ja yhtiöiden verkkoinvestoinnit lisääntyvät.

Maailman huipulle markkinaehtoisella rakentamisella

Suomessa verkkoinfrastruktuuri ja viestintämarkkinoiden kasvu on saatu maailman huipputasolle markkinaehtoisella rakentamisella.

– Nyt tämä kasvu jatkuu ja yritysten investointihalukkuus ja -kyky säilyvät, kun Suomi kannustaa markkinatalouden pelisääntöjen mukaiseen rakentamiseen. Valtion enemmistöomistamien yhtiöiden mukaantulo markkinaehtoiseen rakentamiseen olisi vaikuttanut ratkaisevasti yritysten investointivalmiuteen, sanoo FiComin toimitusjohtaja Petri Aaltonen.

FiComin jäsenyhtiöt pitävät erinomaisena myös sitä, että verkon rakentamisen esteitä ja hidasteita poistetaan.

– Laajakaistarakentamisen lupajärjestelmän uudistamisella sujuvoitetaan hidasta ja kallista järjestelmää. Kun kankeasta lupakäytännöstä siirrytään ilmoituksenvaraiseen menettelyyn, helpotetaan verkkojen suunnittelua ja yritykset voivat rakentaa silloin, kun se Suomen vaativissa olosuhteissa on mahdollista, Aaltonen jatkaa.

Lupaviidakkoa raivaamalla yhä suurempi osa kansalaisista saa mahdollisuuden hankkia nopea laajakaistayhteys mahdollisimman pian.

Lisätietoja:

Petri Aaltonen, toimitusjohtaja/Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry
p. 040 7509797, etunimi.sukunimi@ficom.fi

 

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry on suomalaisen ICT-alan edunvalvoja ja yhteistyöjärjestö, jonka jäsenkuntan kuuluu alalla Suomessa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä. FiComin tehtävä on edistää jäsenistönsä liiketoimintamahdollisuuksia ja parantaa kilpailukykyä. www.ficom.fi