LPOnetin tilinpäätös 2022

LPOnet: haasteellisen kevään jälkeen myynnissä ja asennuksissa kirittiin, asiakastyytyväisyys mittaushistorian korkein

Ennätyksellisen asennusvuoden 2021 jälkeen kevät 2022 oli hiljaista aikaa kuituliittymien asennuksissa ja muutenkin kevään aikana kohdattiin erilaisia haasteita kovenevan kilpailun, toimihenkilölakon sekä Ukrainan sodan pahentaman komponenttipulan vuoksi. Kesän ja syksyn aikana saatiin niin myynti- kuin asennusmäärätkin kasvuun. Vuoden 2022 lopussa yhtiö sopi Aamos Group Oy:n kanssa liiketoimintakaupan, jonka myötä Aamos Groupin ICT-toiminnot siirtyivät 1.2.2023 alkaen LPOnetiin vauhdittaen edelleen ICT-palvelujen kasvua.

Koko henkilöstö osallistui vuoden 2022 aikana yhtiön uuden strategian ja arvojen määrittelyyn. Vuoden aikana saavutettiin erinomaiset tulokset niin asiakastyytyväisyyttä (Taloustutkimus, NPS 59) kuin henkilöstön tyytyväisyyttäkin mittaavissa tutkimuksissa (Elo, eNPS 50).

Vuoden alun haasteista huolimatta LPOnetin liikevaihto pysyi lähes ennallaan vuonna 2022 ollen edelleen 4,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto pieneni 1,0 %, edellisvuoteen verrattuna.  Valokuituliittymät ja –palvelut kasvavat vakaasti, mutta vuoden 2021 poikkeuksellisen isot asennusmäärät näkyivät 2022 vähentyneinä asennustuottoina. Myös vuokratuotot muille operaattoreille vähenivät operaattorien keskittäessä toimintojaan. ICT-palvelujen tuotot olivat vielä vuonna 2022 marginaalisia, mutta ovat kasvamassa nopeasti. Valokuituliittymiä asennettiin yli 400 liittymää ja vuodelle 2023 ja 2024 oli vuoden lopussa yli 400 liittymän tilauskanta. Näin vuoteen 2023 yhtiö jatkaa merkittävästi paremmalla tilauskannalla kuin vuosi sitten.

Liiketulos laski 53,4 % päätyen 164 tuhanteen euroon, mikä oli kuitenkin suunniteltua parempi liiketulos. Liikevoittoa pienensivät vähentyneiden tuottojen (liikevaihto ja satunnaiset tuotot) lisäksi, vuosien ajan tehdyistä merkittävistä investoinneista kasvanut poistokuorma sekä kustannusten kasvu. Energian hinta, kiinteistöjen ja ajoneuvojen kulut sekä IT-kulut kasvoivat erityisesti. Liiketulokseen vaikutti myös ennakoidusti koventunut kilpailu sekä panostus ICT-palveluihin, joiden tuotot eivät vielä vuonna 2022 realisoituneet suhteessa kuluihin.

LPOnet investoi vuonna 2022 yli 1,8 miljoonaa euroa, lähes yksinomaan valokuituverkon rakentamiseen.

LPOnetin verkossa yli 6 700 valokuitutaloutta ja -yritystä

Valokuituliittymien kysyntä jatkui vakaana. Uudet valokuitutoimijat ovat lisänneet yleistä ymmärrystä valokuidun eduista suhteessa mobiiliratkaisuihin, ja samalla kiristäneet kilpailua LPOnetin toiminta-alueella. Valokuituliittymien määrä kasvoi 7 % ja vuoden lopussa LPOnetillä oli jo yli 6 750 valokuituverkon liittymää.

Asiakasomistajuus yhä tärkeämpi etu – myös yrityksille

Asiakasomisteisen osuuskunnan tärkeimpiin mittareihin kuuluvan jäsenmäärän kasvu jatkui sekin vakaana vuonna 2022. Jäsenmäärää kasvattaa valokuituverkon laajentuminen, uuden liittymän ostajien liittyessä lähes poikkeuksetta jäseneksi. Vuonna 2022 LPOnet alkoi tarjota myös yritysomistajilleen jäsenetuja, ja nämä saivatkin yrityksiltä heti hyvän vastaanoton.

”Osuuskunnan lisäarvo jäsenille kiteytyy hyvin myönnettyjen jäsenalennuksien kasvavana suuruutena. Tarkoitus ei ole osakeyhtiön tapaan maksimoida voittoa, vaan tarjota asiakasomistajillemme yhä parempia palveluja ja etuja omistajuudesta. Tämä yhdistettynä tutkitusti erinomaiseen asiakastyytyväisyyteen osoittaa, että paikallinen oma osuuskunta palvelee paremmin ja tehokkaammin”, toteaa LPOnetin toimitusjohtaja Ilari Anttila. Jäsenalennuksia myönnettiin vuoden aikana ennätykselliset 399 tuhatta euroa.

Jäsenmäärä kasvoi 6 % ollen vuoden lopussa lähes 5 300. Osuuksien määrä kasvoi 4,5 % lähestyen 6 700:n rajaa.

LPOnetin missio on tehdä Itä-Uudestamaasta paras digiajan alue asua ja yrittää

Vuonna 1931 perustettu LPOnet on moderni asiakasomisteinen kuitu-, tietoliikenne- ja IT-palveluosuuskunta, joka itäuusmaalaisena yhtiönä panostaa vahvasti alueen valokuituverkkoihin, laajakaista-, Internet-, TV- ja IT-palveluihin sekä paikalliseen asiakaspalveluun. Yhtiö investoi merkittävästi valokuituverkon rakentamiseen itäisellä Uudellamaalla. Yhtiö palvelee asiakkaitaan paikallisesti asiakaspalvelupisteissään Loviisassa, Porvoossa ja Myrskylässä. Yhtiö on Finnet-liiton jäsen.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Ilari Anttila, puhelin 044 505 8223, s-posti ilari.anttila@lponet.fi