Koteihin tarvitaan yhä nopeampia yhteyksiä

Koteihin tarvitaan yhä nopeampia yhteyksiä

– 1 gigan yhteydet väistyvät pian nopeampien tieltä

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

Suomessa on mahdollisuus taas hypätä tietoliikenteen edelläkävijäksi ja aivan uudenlaisen tulevaisuuden suunnannäyttäjäksi, kun rakennamme verkkoja, jotka mahdollistavat 10G-yhteydet jo tällä vuosikymmenellä. 

Nokian ennusteen mukaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä 1 gigan liittymien kapasiteetti ei enää riitä kaikkien palveluiden toimittamiseen kotitaloudessa, jossa on OnLine-pelaajia, videostriimausta molempiin suuntiin 8K-tarkkuudella sekä VR/AR-palveluita käyttäviä perheenjäseniä työn, harrastuksen tai opiskelujen parissa. Nämä kaikki palvelut ovat käytössämme hyvin pian. 

Alla esimerkki omasta tarpeestani. 

Hankin kesällä kotiin käytetyn traktorin, jonka mukana ei tietenkään tullut paperista manuaalia. Jotta traktorin pikkuvikojen korjaaminen onnistuisi itse, etsin netistä korjausoppaan. Sain tilattua USA:sta 30 taalalla oppaan, jossa oli vaihe vaiheelta kuvina esitelty tarvittavat toimenpiteet erilaisten korjausten tekemiseen. Opas oli 2550 sivuinen ja tiedoston koko 1,5 Gt. Latasin sen nykyisen asuntomme 4G-liittymällä yhtenä viikonloppuna ja lataukseen meni kaksi tuntia. Vasta kolmannella yrityksellä lataus lopulta onnistui. 

Tulevaisuudessa saman oppaan latausta ei tarvita, koska se sijaitsee pilvessä, on interaktiivinen ja sen katsomiseen tarvitaan VR/AR-tekniikkaa. Opastahan on tarve tarkastella juuri silloin, kun on kädet rasvassa ja ongelma silmien edessä, joten selailun pitäisi olla mahdollista vaikka jakoavaimella virtuaalisten painikkeiden kautta. Samalla kun katsoo korjattavaa kohtaa, niin näkee visuaalisena malliesimerkin siitä, mitä pitää tehdä ja voi heti hakea tarvittavia varaosia ja laittaa ne tilaukseen – ilman, että tarvitsee välillä pestä kädet ja keskeyttää hommat. 

1 gigan liittymät kotona ei pian enää riitä tarpeisiin

Monet teknologiatoimittajat ennustavat, että kyseinen tapa tarjota ja käyttää palveluita yleistyy nopeasti ja ensi vuosikymmenellä se on jokapäiväistä. Nokian ennusteen mukaan 1 gigan liittymien kapasiteetti ei pian enää riitä kaikkien lähitulevaisuuden palveluiden toimittamiseen kotitaloudessa, jossa on OnLine-pelaajia, videostriimausta 8K-tarkkuudella sekä edellä kuvatun laisia VR/AR-palveluita käyttäviä perheenjäseniä työn, harrastuksen tai opiskelujen parissa. 

Toimiva verkkoyhteys lisää palveluiden kysyntää

Ihmisten kokema palvelulaatu on täysin riippuvainen verkon toimivuudesta. Jos verkko mahdollistaa palvelun sujuvan ja nopean käyttämisen, niin se myös lisää kysyntää. Näin positiivinen kierre synnyttää uusia palveluita ja käyttäjiä yhä kiihtyvällä vauhdilla.  

On aivan selvää, että yllä kuvatun mukainen tulevaisuus ei tule onnistumaan pelkällä perinteisellä mobiililla matkapuhelinverkolla vaan kotiin tarvitaan valokuitu, jossa on mahdollisuus 10 gigaiseen symmetriseen yhteyteen ja sen jatkona on uusin WiFi- ja mielellään vielä 5/6G-tukiasema. Näin Suomi on taas tietoliikenteen edelläkävijä ja aivan uudenlaisen tulevaisuuden suunnannäyttäjä. 

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry
@Jarmo_Matilai