Kiinteiden verkkojen omistuksella on väliä

Kuntien turvattava palvelunsa ja alueen liike-elämän edellytykset

Harvaan asutussa digitaali-Suomessa on kehkeytymässä verkko-ongelma. Kuntien palvelutason ja alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksien turvaamiseksi paikallisten omistajien on huolehdittava siitä, että alueen kiinteän kuituverkon omistaja pysyy paikallisessa omistuksessa. Omistuksen siirtyminen suuremmille toimijoille ja monikansallisille sijoittajille on alueille suuri riski.  – Jos verkon omistaja ja asiakas ovat eri taho, voittoa ei investoida paikallisiin palveluihin. Edessä voi olla Carunan-tyyppinen tilanne. Kotitaloudet voivat varautua verkkomaksuissa tuntuviin hinnankorotuksiin ja palvelujen heikkenemiseen. Paikallisen liike-elämän toimintaedellytyksiä kehitys heikentää tuntuvasti, varoittaa Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.

Alueellisia tietoliikenne- ja verkko-operaattoreita on Suomessa enää reilut parikymmentä. Määrä on viidessätoista vuodessa enemmän kuin puolittunut. Varsinkin suurimmat alueelliset toimijat ovat hävinneet kartalta. Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, suuremmat operaattorit valtaavat markkinat ja nielaisevat paikallisia etuja ajavat yhtiöt.

– Hintataso on toistaiseksi pysynyt matalana. Jos viimeaikainen suuntaus jatkuu ja sen lisäksi suurimmat operaattorit myydään vielä suuremmille kansainvälisille toimijoille tai veroparatiisissa oleville sijoittajille, niin hintataso uhkaa lähteä kasvuun. Pelkästään tuoton perässä olevat toimijat investoivat palveluihin siellä, missä on volyymia, eikä Suomen harvaan asutuille alueille, Matilainen kuvaa kehitystä.

Kiinteän verkon puuttuminen ei ole vain haja-asutusalueiden ongelma. Se koskettaa jo monia kaupunkeja ja taajamia. Kaupunkien ja taajamien omakotialueille on alkanut syntyä uusia valokuituoperaattoreita, koska monella alueella ei ole enää omaan verkkoon investoivaa paikallistoimijaa.

Suomalainen yrittäjyystoiminta vaarantuu – mobiilin kustannuksella

Omistuksen keskittyminen on johtanut myös siihen, että monin paikoin investoidaan ainoastaan mobiiliyhteyksiin. Eurooppalaisessa vertailussa Suomella onkin ykkössija mobiililaajakaistan käytössä. Kehityssuuntaus kuitenkin vaarantaa tietoliikenteen toimintavarmuuden. Seuraukset ovat vakavat.

– Mobiili ja valokuitu nähdään erheellisesti toisensa poissulkevina vaihtoehtoina. Pitää muistaa, että mobiili toimiakseen vaatii kiinteän kuituyhteyden, Matilainen huomauttaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansallista tietoturvallisuusstrategiaa valmistellut työryhmä luovutti raporttinsa viime viikolla. Sen yhtenä visiona on, että Suomi on digitaalisen liiketoiminnan kannalta kilpailukykyinen ja edistyksellinen maa.

– Suomalainen yrittäjyys voi hyvin. Osaamista, rohkeutta ja innovatiivisuutta ei puutu. Mutta jos yhteydet eivät toimi, pelkäänpä ettei yrittäjyydelle ole edellytyksiä muualla kuin kasvukeskuksissa, Matilainen toteaa.

Lisätiedot:
Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry, puh. 044 722 8210, jarmo.matilainen@finnet.fi