Kiinteä laajakaista on kiinteä syystä

Kiinteä laajakaista on kiinteä syystä

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

Langaton mobiililaajakaista kiinteässä käyttöpaikassa on kuin kaivoon kannettua vettä – sitä ei pitäisi milloinkaan verrata kuitutekniikalla toteutettuun kiinteään laajakaistaan.

Kuvittele, että vesijohtoverkkoa rakennettaisiin siten, että jokaisella olisi pihassa edelleen oma kaivo. Vesilaitos ohjaisi verkoston kautta vettä kaivoon, josta vesi pumpattaisiin omalla pumpulla kiinteistön sisäverkkoon. Tai että sähköverkko toimisi niin, että akut ladattaisiin valtakunnan verkosta tontin rajalla seisovassa latauspisteessä. Akuista sähkö siirrettäisiin antamaan virtaa kiinteistön tarpeisiin. Kuulostaa kömpelöltä ja tehottomalta, eikö niin?

Tietoliikenneverkkoa rakennetaan usein edelleen tällä logiikalla. Asuinalueen lähelle tuodaan kuituverkkoon kytketty mobiilitukiasema ja tarjotaan langatonta laajakaistaa lähialueelle. Kun langatonta laajakaistaa viedään tällä tavoin kiinteään käyttöpaikkaan, jätetään kuidun koko potentiaali hyödyntämättä. Samalla viedään mobiililaajakaistan kapasiteettia liikkuvalta laajakaistalta, jossa sitä aidosti tarvitaan.

Mobiililaajakaista on ylivoimainen, kun olet liikkeessä. Kiinteään käyttöpaikkaan se ei kuitenkaan ole taloudellisin tai järkevin ratkaisu. Satoja euroja maksava vastaanotin on usein välttämätön ja vaatii aika ajoin päivittämistä. Laadullisesti mobiililaajakaista jää kauas valokuituyhteyden taakse, vaikka moni vannoo mobiililaajakaistan nimeen ja uskoo sen riittävän.

Lupaus laadusta on lunastettava

Kuluttajan kokemus netin laadusta perustuu sekä odotusarvoon että siihen, mihin kokemusta vertaa. Jos ei esimerkiksi ole koskaan nähnyt 8K-videota, ei sellaista kokemusta osaa edes odottaa. Kun siihen sitten kerran pääsee tutustumaan, ei mielellään enää vanhaa palvelua halua.

Meille on käynyt tietoliikenneverkkojen kanssa niin, että pikkuhiljaa parantuneet mobiiliyhteydet ovat saaneet meidät kuvittelemaan, että nopeus on riittävä ja asiat oikeastaan ihan hyvin. Odotuksemme täyttyvät siitä huolimatta, että yhteys välillä pätkii ja kuva ei ole aina terävä. Kokemus voi tuntua laadukkaalta, jos ei ole muuta mihin verrata.

Kuluttajien kannalta on tärkeää keskustella siitä, millaista nopeutta verkko todellisuudessa tarjoaa lupauksiin verrattuna. Traficomin tilastojen mukaan Suomessa pitäisi olla kattavat mobiiliverkot. Todellisuudessa peitto on mitattu ulkopeittona ja vain vakituisten asuntojen osalta. Peitto ei myöskään kerro oikeasti vielä siitä, mikä on mobiiliverkon palvelutaso. Mobiiliyhteyden toimiminen riippuu paitsi lähellä olevista puista, kalliosta, rakennuksista ja muusta ympäristöstä, myös siitä, onko samassa tukiasemassa muita käyttäjiä. Viikonlopun palvelutaso voi olla ihan eri kuin hiljaisen arkipäivän.

Langaton mobiililaajakaista kiinteässä käyttöpaikassa on kuin kaivoon kannettua vettä – sitä ei pitäisi milloinkaan verrata kuitutekniikalla toteutettuun kiinteään laajakaistaan. Kuluttajien harhaanjohtamisen saisi viimein lopettaa.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry

@Jarmo_Matilai