Karjaan Puhelimen alueelliset investoinnit optiseen kuituverkkoon nousevat 60 miljoonaan euroon

Karjaan Puhelimen kuituverkon investoinnit 60 miljoonaan euroon

Karjaan Puhelimen yhtiökokous hyväksyi perjantaina ehdotuksen, jonka mukaan investointeja alueellisen kuituverkon rakentamiseksi jatketaan. Tähän mennessä tehdyt panostukset on otettu vastaan hyvin ja yhtiökokous näki, että uskallusta löytyy satsata edelleen niin haja-asutusalueille kuin uusille keskusta-alueillekin Inkoossa, Siuntiossa ja Kirkkonummella. Uusia talouksia liitetään edelleen kuituverkkoon myös Hangossa ja Raaseporissa.

Aikaisempi, vuonna 2008 tehty investointipäätös rakentaa kuituverkkoa 30 miljoonalla eurolla Raaseporin, Hangon ja Inkoon alueelle viidentoistavuoden aikana sai nyt jatkoa. Uuden päätöksen mukaisesti yhtiön kuituinvestoinnit tulevat nousemaan 60 miljoonaan euroon vuoteen 2035 mennessä. Nyt yhtiön kuituverkko kattaa Hangon, Raaseporin, Inkoon ja myös Siuntion alueita. Kiinnostuskartoitusta on aloitettu myös Kirkkonummella. Noin 12 000 taloutta on jo liittynyt kuituverkkoon ja 100-vuotiaan kupariverkon viimeiset osat suljetaan ja korvataan kuidulla tämän vuoden loppuun mennessä. Vuoden 2019 loppuun mennessä Karjaan Puhelin oli investoinut alueen kuituverkkoon 25 miljoonaa euroa ja nostanut seudun Suomen kuitusaatavuustilastojen kärkisijoille.

Kuituinvestointien lisäksi yhtiö tulee panostamaan ilmastoon ja ympäristöön. Karjaan Puhelin osallistuu Dragsvikin aurinkovoimalan rakentamiseen yhdessä Raaseporin Energian ja Raaseporin kaupungin kanssa, ja yhtiön autot vaihdetaan vähitellen sähköautoihin. Varoja on varattu myös uuteen teknologiaan, joka voi tarkoittaa esimerkiksi osallistumista paikallisiin datakeskus- tai älytieprojekteihin. Karjaan Puhelimen panostukset tulee nähdä osana kokonaisuutta, jossa yhdessä muiden kunnallisten ja yksityisten toimijoiden kanssa luodaan kilpailukykyistä älykästä aluetta. Tämä ”Smart Region” kattaa rannikon kunnat Kirkkonummen, Siuntion, Inkoon, Raaseporin ja Hangon, joiden alueellinen kuituverkko on yhteydessä koko muuhun maailmaan Hangon kansainvälisen merikaapeleiden solmukohdan kautta.

Raaseporin Osuuspankin toimitusjohtaja Mats Enberg ja Raaseporin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anders Walls osallistuivat yhtiökokoukseen. Mats Enberg toteaa, että satsaus on tervetullut taloudellinen piristysruiske infrastruktuuriin, joka varmuudella tulee nostamaan alueen kilpailukykyä ja hyvinvointia. Anders Walls näkee investoinnit tarpeellisina varmistamaan vakituisten ja kesäasukkaisen, yritysten, koulujen ja kuntien vakaat yhteydet ja parhaat etätyömahdollisuudet.

Henrik Ekblom, Karjaan Puhelimen toimitusjohtaja, toteaa, että olemme nähneet vasta alkua tulevasta teknologisesta kehityksestä. Esimerkkinä voi ajatella holografista 3D-etäkokousta, jossa on mahdollisuus aitoon näköyhteyteen. Osallistujan kokemus lähestyy samaa kuin perinteinen kokous, jossa henkilöt ovat fyysisesti läsnä. Kehitys vaatii suuren tietomäärän välittämiseksi, ”juuristoksi”, hyvin rakennettua valokuituverkkoa.

Lisätietoa:

Henrik Ekblom, toimitusjohtaja, Karjaan Puhelin Oy, 044 744 0420, henrik.ekblom@ktab.fi
Mats Enberg, toimitusjohtaja, Osuuspankki Raasepori, 050 356 0517, mats.enberg@op.fi
Anders Walls, Raaseporin kaupunkihallituksen puheenjohtaja, 040 519 2991, walls@brev.fi