Hidas mobiiliverkko voi olla tietoturvariski

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry 

Jokainen verkossa oleva työasema tai palvelin on potentiaalinen kyberiskun kohde

Olemme seuranneet järkyttyneinä Venäjän maahyökkäystä Ukrainaan ja Venäjän kyberhyökkäyksiä moniin maihin – myös Suomeen. Jokainen verkossa oleva työasema tai palvelin on potentiaalinen kyberiskun kohde. Kaikkien tietokoneiden ja verkossa olevien laitteiden ohjelmistojen on oltava ajan tasalla. Erityisen tärkeää tämä on haittaohjelmien torjuntaan liittyvien ohjelmistojen ja niiden tunnistetietokantojen osalta. Hidas mobiiliverkko voi olla tietoturvariski.

Törmäsin äskettäin tilanteeseen, jossa uuden asuntomme langaton verkko oli samanaikaisesti kolmen eri videostriimin kuormittama ja oma kotityöasema aloitti tietoturvapäivityksen lataamisen. Jonkin ajan kuluttua työaseman päivitysohjelmisto ilmoitti, että päivitysten lataaminen ei onnistu huonon tietoliikenneyhteyden takia. Koska palveluita käytettiin useammalla eri laitteella, työaseman turvapäivitys ei tietenkään ollut mitenkään priorisoitu, vaan se joutui taistelemaan 4G-mobiiliverkon kapasiteetista mm. muiden viihdeohjelmien kanssa.  

Liian moni joutuu tyytymään hitaampaan mobiiliyhteyteen

Jos kyseessä olisi ollut etätyössä käyttämän työaseman kriittinen tietoturvapäivitys, olisi kone jäänyt ilman päivitystä ja siten ollut altis tietoturvahyökkäyksille. Suomessa valitettavan moni joutuu tyytymään hitaampaan ja myös helpommin ruuhkautuvaan mobiiliverkkoon, kun markkinoilla ei ole tarjolla huippunopeaa valokuituyhteyttä. Voi vain arvata, että kuinka monen työaseman tietoturvapäivitykset ovat keskeytyneet hitaan tai katkenneen verkkoyhteyden takia. 

Valokuituverkot ulotettava koko Suomeen  

Meillä ei ole varaa antaa kyberhyökkäyksille yhtään ylimääräistä tilaa. Sen vuoksi valokuituverkkojen ulottamista kaikkiin kiinteistöihin pitää määrätietoisesti jatkaa. Näin voimme varmistaa, ettei ainakaan huonon verkkoyhteyden takia tietoturva ole vaarassa. Isot, jopa gigojen suuruiset päivitykset latautuvat nopeasti valokuituverkon yli myös silloin, kun samassa verkossa on käynnissä etäkokouksia tai vaikka kahvitauolla joku katselee kissavideoita.  

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry
@Jarmo_Matilai