Fiberoptik lockar distansarbetare till Ackas

Informationshanteringschefen i Ackas, Asko Mäkinen, berättar att stadens fiberprojekt började redan 2008. Utmaningen som uppstod var att operatörerna inte ansåg att byggandet av bredband på landsbygden var lönsamt.

Projektet fick fart först efter ett gemensamt planeringsprojekt med grannkommunerna år 2019. Lounea meddelade sitt intresse och efter ett anbudsförfarande valdes de som Ackas partner.

Nu är stadens egen organisation helt ansluten till nätverket.

”Alla stadens enheter, liksom även andra fastigheter längs det utbyggda nätet har anslutits till fiber. Många kommuninvånare har meddelat att de kommer skaffa en anslutning så fort det är möjligt.”

Snabb dataöverföring för konsumenter och samfund

Genom Ackas fiberprojekt ville man erbjuda snabb dataöverföring även till konsumenter och samfund. Mäkinen ser det som en slags förlust ifall en kommun i Södra Birkaland inte kan erbjuda en snabb nätverksanslutning.

“Kärngruppen som flyttar till oss består av familjer från Tammerfors, vars val av bostadsort säkert påverkas av om fiber finns tillgängligt.”

Populariteten för stabila fiberanslutningar i hushållen påverkas även av tillväxten av streamingtjänster och spel.

”Trots att 5G-nätet är snabbt, har det inte samma prestationsförmåga som fiber när man tittar på program. Ja, båda behövs, men bildkvaliteten i hockeyspelen måste vara störningsfri! ”

Fungerande nätförbindelser är ett måste för landsbygdens företag

Pålitliga och snabba nätförbindelser är ett måste för företag på landsbygden. För en del företag bygger verksamheten rentav fullständigt på fungerande telekommunikationsförbindelser.

”Jag har hört talas om ett lokalt företag som hyrde en tvårummare i Lempäälä för att få använda fiber”, berättar Mäkinen.

Fiber har visat sig vara särskilt viktigt nu när många har arbetat på distans på grund av corona. Ackas läge i den så kallade finska tillväxtkorridoren är särskilt attraktivt för distansarbetare. Till Tammerfors centrum kommer man på en kvart och till Helsingfors på ungefär en timme.

”Det går riktigt bra för oss. Likt många av de större städernas grannkommuner har vi gynnats av pandemin. Nu flyttar man till landet igen! ”

Alla behöver fiber

Hurudan lycka bidrar fiber med för bl.a. egnahemshus, husbolag och kommuner? Bekanta dig med övriga kundberättelser om fiber:  https://suomitarvitseekuitua.fi/se/fiberfakta/