LPOnets bokslut 2020

LPOnets bokslut 2020

LPOnet fortsatte strategienligt med utvidgandet av det optiska fibernätet i Lovisa, Borgå, Lappträsk och Mörskom. Som ett nytt strategiskt fokus påbörjades satsningar på affärsverksamhet inom ICT-tjänster för företag. Koncernstrukturen inom andelslaget avvecklades då det helt ägda dotterbolaget Andelslaget EmsaloNet, som ägde det optiska fibernät LPOnet nyttjade på Emsalö i Borgå, fusionerades i moderandelslaget.

LPOnets omsättning var år 2020 4,4 miljoner euro. Omsättningen sjönk nominellt, 0,6 %, i jämförelse med året före. Sänkningen berodde i främsta hand på tjänsterna som upphörde i trådtelefon- och kabelnäten som stängdes 2019 medan koronapandemin minskade omsättningen endast en aning. Även antalet installerade optiska fiberanslutningar blev lite under det normala, om än intäkterna för anslutningarna och tjänsterna i det optiska fibernätet fortsatte att öka. Under året beviljades 335 tusen euro i medlemsrabatter.

Rörelseresultatet ökade med 4,3 % och landade på 456 tusen euro. Resultatet förbättrades av kostnadsinbesparingar som en följd av koronaläget. Resultatet för räkenskapsperioden var 184 tusen euro.

LPOnet investerade år 2020 1,5 miljoner euro, nästan uteslutande i utbyggnaden av det optiska fibernätet.

Läs mera »