Trendejä vuodelle 2016

Vuoden vaihteessa on tapana tehdä uuden vuoden lupauksia ja usein myös arvioida erilaisia trendejä. Tässä ovat ehdokkaani tulevan vuoden trendeille.

Nopea kuituverkon kysyntä kasvaa.

Mobiiliverkot ovat jo tietyillä alueilla tukossa. Matkapuhelinverkkoon kytkeytyvien laitteiden sekä niissä käsiteltävän tiedon määrä kasvaa nopeammin kuin mobiiliverkkoon ehditään rakentaa kapasiteettia. Luotettavamman ja suorituskykyisemmän verkon saa kuituverkon ja WLAN-yhteyden kautta.

Teollinen internet, robotiikka ja näitä tukeva analytiikka kiihdyttävät uusien ja perinteisten teknologiatoimijoiden kasvua.

Palvelujen merkitys liiketoiminnan kilpailutekijänä kasvaa nopeasti. Internet-liittymillä varustetut ja ohjelmoitavat laitteet synnyttävät uusia sovelluksia ja palvelumalleja yhä nopeammin.

Julkisen sektorin ja erityisesti terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kysyntä luo liiketoimintamahdollisuuksia.

Kuntalaisilla ja palvelujen käyttäjillä on jo riittävästi älypuhelimia, kannettavia ja muita päätelaitteita. Kun kotitalouksien yhteydet ovat hyvät, laadukkaiden ja toimivien digitaalisten palveluiden esteet poistuvat. Sen myötä uusien palvelumallien kehitys lähtee vauhdilla käyntiin. Se on nähtävissä jo nyt uusien kasvuyritysten syntymisen kautta.

Verkkokauppa kasvaa ennätyslukemiin.

Suomalaiset ostavat yhä arkisempia tuotteita verkkokaupoista. Myös kierrättäminen ja käytetyn tavaran kauppa kasvavat. Päätelaitteiden ja liittymien määrän kehitys sekä ihmisten ymmärrys verkkokaupan ekologisuudesta ja helppoudesta johtaa uusien verkkokauppojen perustamiseen. Se taas kiihdyttää ostosten tekemistä.

Tietoturvan merkitys korostuu ja asiakkaat vaativat yhä parempaa tietosuojaa.

Palvelujen tarjoajien on pystyttävä takaamaan monin verroin suurempien asiakasmäärien ja tietomäärien turvallinen käsittely niin että asiakkaiden yksityisyys on taattu. Palvelut jotka suojaavat asiakkaiden tiedot ja kykenevät ylittämään luvatun käyttäjäkokemuksen ottavat kaulan kilpailijoihinsa.

Do It Yourself -videoiden merkitys kasvaa edelleen.

Videoiden tuottaminen ja jakelu internetissä kasvavat. Uudet ja tarkemmat kamerat tuottavat parempaa sisältöä ja mm. interaktiiviset palvelut sekä muut sisällön käsittelyn välineet kehittyvät. Yhä nuoremmille sukupolville ”Minä” on yhtä kuin media.

Verkkopalvelujen kysyntä lisääntyy kaikissa ikäryhmissä.

Kuluttajat ovat yhä paremmin perillä energiatehokkaista ja ympäristöä säästävistä verkkopalveluista. Se lisää verkkopalvelujen kysyntää. Digitaaliset oppimateriaalit sekä uusi tapa opiskella lyö viimeinkin itsensä läpi. Tätä vauhdittavat sähköiset ylioppilaskirjoitukset. Etätyö kasvaa. Kotien nopea kuitutekniikka ja uudet päätelaitteet parantavat etätyökokemusta. Hiilijalanjäljen pienentäminen kiinnostaa.

Virtuaalitodellisuuden kokemusta parantavat laitteet tulevat voimalla markkinoille ja niihin alkaa syntyä sovelluksia.

Uudet kannettavat laitteet ja sovellukset vaativat runsaasti tietoliikennekapasiteettia.

Trendit kiihdyttävät digitaalisuutta ja parantavat edellytyksiä – ja päinvastoin. Ne avaavat suuria mahdollisuuksia uusille liiketoiminnoille ja luovat näkymää nopeiden verkkojen investointien takaisinmaksulle.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry