Kuinka teen kiinteästä verkosta ensisijaisen mobiiliverkon?

Sanotaan, että mobiili on yksi suurimmista tulevaisuuden trendeistä, ja että mobiilikäyttö kasvaa todella voimakkaasti. Monilla ensisijainen tapa kytkeytyä internetiin on erilaisten mobiilipalvelujen kautta. Jopa internetinkin on ennustettu kuolevan.

Internet ei kuole, mutta se katoaa sovellusten taakse, kun ihmiset liittyvät nettipalveluihin oman henkilökohtaisen päätelaitteensa ja siinä olevien sovellusten kautta. Päätelaite on useimmiten älypuhelin tai tabletti. Termi mobiili tarkoittaakin ensisijaisesti kannettavaa henkilökohtaista päätelaitetta, jota voi käyttää liikkeellä ollessaan ja jatkuvasti – kotona, koulussa, töissä, ravintolassa, puistossa, junassa…

Mobiilioperaattorit käyttävät mobiilitrendiä hyväkseen liittämällä mobiilikäsitteeseen myös liikkuvan laajakaistan ja antamalla ymmärtää, että ilman mobiilinettiä ei voi olla mobiili. Väärin!

Mobiilikäytössä käytetystä datasta reilusti yli puolet, eri tutkimusten mukaan jopa 70 – 80 %, liikkuu WLAN-yhteyden kautta. WLAN:n käyttö datansiirrossa tapahtuu kirjautumalla WLAN- palveluun ja se onnistuu ilman SIM-korttia tai operaattorin liittymää. Minullakin on iPad, jossa ei ole SIM-korttia, koska kytken sen aina WLAN-yhteydellä tarjolla oleviin avoimiin WLAN –verkkoihin, mutta erityisesti kotona olevaan WLAN purkkiin, joka on kiinni valokuidussa.

Käytännössä kiinteä verkko WLAN:n kautta jaettuna on erittäin mobiili palvelukokemus.

Monissa työpaikoissa, kouluissa, junassa ja muissa yleisissä tiloissa on hyvin WLAN-yhteyksiä tarjolla ja niihin kannattaa kirjautua, koska se on usein myös ilmaista. Erityisen kätevä WLAN-yhteys on kotikäytössä, jossa nopea kuituliittymä saadaan kytkettyä useampaan mobiililaitteeseen. Näin saa käyttöönsä todella nopean yhteyden, joka on vielä jaettavissa kaikille samassa kiinteistössä asuville. 100 megan kuituyhteys tulee todella edulliseksi, koska saman yhteyden päässä onkin useita mobiililaitteita ja yhteys on vielä laadukas.

Mobiililaajakaistapalvelua on siis mahdollista ostaa ilman 3G- tai 4G-palvelusopimusta. Erityisesti kun työskentelee vain internetsovellusten (whatsapp, skype, yms.) kanssa, se on ylivoimaisesti halvin ja järkevin liittymätyyppi ja tarjoaa lähes 5G-kokemuksen jo tänä päivänä.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry