Ollaanko internetiä ujuttamassa osaksi mobiilipalveluita?

Ollaanko internetiä ujuttamassa osaksi mobiilipalveluita?

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen

Internet syntyi muutama vuosikymmen sitten. Sen menestys on perustunut avoimuuteen ja palvelun tuottajat sekä käyttäjät ovat voineet hyödyntää sitä miten ovat parhaaksi nähneet – niin hyvässä kuin pahassa. Internet on synnyttänyt hyvinvointia Suomeen ja globaalistikin lisäarvoa jo satoja miljardeja. Tulevaisuudessa tekoälyn ja blockchainin -tyyppiset innovaatiot integroivat tietoverkon ja siellä olevat alustat yhä syvemmälle kaikkiin elämän alueisiin ja jatkossa lähes kaikki lisäarvo syntyy verkossa.

Mobiilioperaattorien liiketoiminta perustui ensimmäiset 20 vuotta puheluihin ja tekstiviesteihin. Puheluita ja viestejä välitettiin myös ulkomaille ja ansaintaa vahvistettiin roaming-maksuilla. Vuonna 2007 kaikki muuttui, kun Apple julkaisi iPhonen ja avasi sovelluskehitykselle oman ekosysteeminsä. Hieman myöhemmin Google teki saman ja samalla käynnistyi uudentyyppisten selainsovellusten eli applikaatioiden kehittyminen. Internetiä pystyi käyttämään edelleen selaimella ja siihen rakennetuilla sovelluksilla omalla koti- tai kannettavalla tietokoneella tai sitten appien kautta mobiililaitteella tai tabletilla. Internet alkoi syödä mobiilioperaattoreiden ansaintaa, koska avoimen internetin alustojen kautta kulkevista puheluista ja viesteistä ei voinut laskuttaa. Mobiilioperaattorien ansainta onkin jo jonkun aikaa siirtynyt puheluista ja viesteistä dataliittymiin ja siten käytännössä avoimen internetin palveluihin.

Suljettu vai avoin ekosysteemi?

Kuluttajilla on ollut mahdollisuus valita käyttävätkö he internetiä mobiilioperaattorin suljetun ekosysteemin (SIM-tunnistuksen) kautta vai kytkeytyvätkö internetin avoimeen maailmaan (esim. WiFi-purkin kautta) ilman SIM-lukitusta. Kaikki ovat voittaneet ja kuluttajilla on säilynyt valinnan vapaus. Viime vuosina on kuitenkin kasaantunut uhkaavia pilviä avoimen internetin ekosysteemin päälle.  WiFi-offload pyrkii yhdistämään SIM-lukitun mobiiliekosysteemin ja päätelaitteessa olevan avoimen WiFi-ekosysteemin, mutta yhdistäminen toimii vain yhteen suuntaan eli WiFi:stä tulee osa mobiiliekosysteemiä. Tämä näkyy siten, että kuluttaja ei edes tiedä käyttävänsä mobiiliyhteyden sijaan WiFi-yhteyttä ja saa kuvan, että mobiiliyhteys on erinomainen.

Asiakas luulee WiFi:n olevan osa mobiilia, jolla parannetaan mobiiliverkon sisätilakuuluvuutta

Kiinteän verkon operaattori yleensä rakentaa kiinteän yhteyden – nykyisin kuituyhteyden – kotitalouteen ja asentaa sen päähän WiFi-reitittimen, jotta kotona verkkoon voisi kytkeytyä myös mobiilipäätelaitteella. Asiakas maksaa tästä kiinteää kuukausimaksua. Monet asiakkaat myös asentavat itse langattomia reitittimiä osaksi kotiverkkoaan. Kiinteän verkon rakentajille Internet on ollut se ”killer applikaatio”, jonka vuoksi liittymiä hankitaan yrityksiin ja kotitalouksiin. Nyt tilanne on kehittymässä sellaiseen suuntaan, jossa asukkaiden käytössä olevat mobiililaitteet alkavatkin käyttää avointa WiFiä osana mobiilipalvelua – jopa niin, että mobiilioperaattori laskuttaa käytöstä ja vielä siten, että asiakas luulee WiFi:n olevan osa mobiilia, jolla parannetaan mobiiliverkon sisätilakuuluvuutta.

Tässähän ei sinänsä ole ongelmaa, mutta siinä on, että kiinteän verkon operaattorilla ei ole mitään mahdollisuutta tarjota vastaavaa palvelua, jossa WiFi yhdistettäisiin osaksi mobiiliratkaisua ja tarjoaisi kuluttajille vaihtoehdon. Tämä johtuu siitä, että Suomessa ei ole mahdollista käynnistää omaa mobiilipalvelua, esim. mikro-operaattorimallilla, koska kaikki taajuudet suunnataan nykyisille valtakunnallisille mobiilioperaattoreille.

Käytännössä mobiilioperaattorit ovat kaappaamassa internetin osaksi mobiilipalvelutarjontaa ja regulaattori vielä edistää kehitystä estämällä muiden mahdollisuuden tuoda kilpailevia ratkaisuja kuluttajille varaamalla kaikki taajuudet vain yhden liiketoimintamallin mukaiselle toiminnalle.

Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry
jarmo.matilainen (at) finnet.fi