Inkoosta hyvää vauhtia digikunta

Inkoosta hyvää vauhtia digikunta

Hyvät tietoyhteydet parantavat inkoolaisten etätyömahdollisuuksia. Tilaisuus työskennellä kotoa käsin ei ole vain mukava tapa yhdistää työtä ja vapaa-aikaa. Se on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto.  

Ei hikisiä autoletkoja eikä linja-autoaikatauluja. Moni työ on nykyisin mahdollista tehdä etätyönä, osin tai kokonaan. Tehokas työskentely kotona edellyttää kuitenkin ehdottoman luotettavaa verkkoyhteyttä.

Inkoon kuntastrategiassa 2018–2022 painotetaan tietoyhteyksien parantamisen tärkeyttä, mikä vastaa hyvin Inkoon tavoitteeseen yrittäjäystävällisenä kuntana. Etätyömahdollisuuksia parantamalla Inkoosta tulee uusille yrityksille ja asukkaille entistäkin houkuttelevampi.

Etätyö liittyy myös viihtyvyyteen ja ekologiseen ajatteluun – niinikään tärkeitä aspekteja kuntastrategiassa.

Optinen kuituverkko koko Inkooseen

Kunnanjohtaja Robert Nyman, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Robert Lemström sekä tekninen johtaja Peter Bergman vierailivat Karjaan Puhelimella lokakuun lopulla. Länsiuusmaalaisten omistama paikallinen kuituyhtiö Karjaan Puhelin on kiinnostunut rakentamaan optista kuituverkkoa koko Inkooseen, niin keskustaan kuin haja-asutusalueellekin. Yhtiö on rakentanut kuitua koteihin ja yrityksiin Raaseporissa ja Hangossa jo kymmenen vuoden ajan.

Inkoossa Karjaan Puhelin on vuonna 2019 rakentanut kuituverkkoa Degerbyssä, Barölandetilla, Grönkullantien alueella sekä kunnan kaavoittamille uusille tonteille. Aikaisemmin on kuidutettu Söderkulla-Fagervik-aluetta, Betesmarken sekä useita asuntoyhtiöitä.

– Jo tehtyä noin miljoonan euron investointia on tarkoitus jatkaa edelleen tulevina vuosina ja myynti onkin jo käynnissä muutamalla ensi vuonna rakennettavalla alueella keskustassa, Karjaan Puhelin Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jonna Kankaanpää.

10 miljoonan satsaus

Lisäksi tarkoitus on myydä liittymiä Västankvarn-Tallbacka-Gumböle-alueella, jossa kaapelia kaivetaan yhteistyössä sähköyhtiön kanssa sekä ensimmäisellä alueella Tähtelässä.

– Inkoon kunnassa erittäin suuri osa kiinteistöistä sijaitsee haja-asutusalueella, jossa investoinnit nousevat korkeiksi mm. pitkien välimatkojen takia. Projektin suuruusluokka on kokonaisuudessaan noin 10 miljoonaa euroa, jonka Karjaan Puhelin on valmis investoimaan, kunhan riittävä tilaajamäärä saavutetaan niin keskustassa kuin maaseudullakin, sanoo Kankaanpää.

Kunta suhtautuu kehitykseen myönteisesti.

– Nopeat ja varmat verkkoyhteydet tekevät Inkoosta entistäkin viihtyisämmän asuinpaikan vahvistaen samalla yrittäjien toimintaedellytyksiä. Toivotamme kaikki kuitutoimittajat tervetulleiksi kehittämään Inkoon infrastruktuurin tätä puolta. Olemme luonnollisesti iloisia, että toimijat, kuten Karjaan Puhelin jo ovat osoittaneet kiinnostusta investoida haja-asutusalueille sanoo kunnanjohtaja Robert Nyman.

Lisätietoja:

Inkoon kuntastrategia 2018-2022:
https://www.inga.fi/files/4190/KOMMUNSTRATEGI_KUNTASTRATEGIA.pdf

Karjaan Puhelin Oy:
www.karistelefon.fi/fi/inkoo