Finnet-liitto 100 vuotta

Finnet-liitto 100 vuotta

Vuonna 2021 Finnet-liitto täyttää pyöreät 100 vuotta. Liitto juhlii satavuotista matkaansa läpi vuoden nostamalla esiin merkittäviä käänteitä, henkilöitä ja tapahtumia vuosien varrelta.

Historian havinaa

Yksityisten puhelinyhtiöiden yhteistyön historia alkaa vuodesta 1921. Tuolloin alueelliset puhelinyhtiöt perustivat yhtymän nimeltään Puhelinlaitosten Liitto, josta 1990-luvulla muodostui Finnet-liitto.

Finnet-liiton vanhin jäsenyhtiö on perustettu jo 1882. Myös useita muita jäsenyhtiöitä on perustettu 1880-luvulla, vain joitakin kuukausia ja vuosia myöhemmin kuin Suomen suuriruhtinas Aleksanteri III antoi julistuksen tarjota senaatille oikeuden puhelintoimilupien myöntämiseen Suomessa.

Telealan menestyksen takana on alueellisesti vahva liitto

Finnet-liitto ry, alun perin nimeltään Suomen Puhelinlaitosten Liitto –Telefoninrättningarnas i Finland Förbund –perustettiin 23. päivänä huhtikuuta 1921 Helsingissä Vanhan Ylioppilastalon musiikkisalissa pidetyssä Suomen puhelinlaitosten yleisessä kokouksessa. Tilaisuudessa edustettuna oli 36 puhelinlaitosta maan eri puolilta. Lue lisää »

Yhteinen vastustaja yhdisti

Kurt Nordmanin aikana telemonopolit kaatuivat yksi toisensa jälkeen rytisten. Ilman Finnet-liiton aloitteellisuutta ja jäsenyhtiöiden yhteisiä ponnistuksia suomalainen telemaisema näyttäisi tänään aivan toisenlaiselta. Lue artikkeli tästä »

Finnet-ryhmä telekilpailun mahdollistajana

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen on seurannut Finnet-liittoa yli 40 vuotta. Pursiaisen mielestä Finnet-liiton jäsenyhtiöt mahdollistivat hyvin toimivan telekilpailun Suomessa. Pursiaisen näkemyksistä lisää »

Sateenvarjon alta mobiilimaailmaan

Kauppaneuvos Risto Siivolaa on luonnehdittu Finnet-ryhmän mobiililiiketoiminnan arkkitehdiksi. Mobiililiiketoiminnan avaaminen oli välttämätöntä, toteaa Siivola. Tutustu artikkeliin tästä »

Pienistä puroista iso joki

Reijo Svento on nähnyt ICT-alalla yhtä jos toistakin. Ei ole liioiteltua sanoa, että Svento on yksi alan kokeneimmista, ellei kokenein, henkilö. Finnet-liitto on Sventolle tuttu jo lakiosaston johtajuuden ajalta. Nyt mies johtaa puhetta liiton hallituksessa.
Reijo Sventon haastattelu »

Riskipelillä voittajaksi

Kun Pertti Laiho vuonna 1988 aloitti Kuopion Puhelinyhdistyksen toimitusjohtajana, yhtiön välit Puhelinlaitosten Liittoon olivat lähes poikki. KPY oli edellisen toimitusjohtajan aikana lopettanut yhteistyön liiton kanssa. Pertti Laihon haastattelu »

Finnet väen henkinen aatekoti

Viestintäneuvos Marja Karjalainen oli ensimmäinen nainen Finnet-liiton jäsenyhtiöiden toimitusjohtajien joukossa. Sukupuolella ei Karjalaisen mukaan ollut merkitystä. Marja Karjalaisen haastattelu »


Finnet-liitto 100 vuotta – Yhdistämme tulevaisuuden.